Фармацевтичната мафия има интерес да се създава хаос в системата. Няма да има както система за електронни рецепти, така и държавна верига бензиностанции - мафията няма да позволи. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в ефира на "Здравей, България" .

Той даде пример с аптеки, които съществуват само за реекспорт на лекарства, и такива, които изписват фалшиви рецепти, изплащани от здравната каса.

"Много аптеки, мога да твърдя, живеят само с фалшиво изписани рецепти, дори сами си пишат рецептите, няма как да се проследи - това е 100% печалба, здравната каса изплаща. Става дума за страшно много пари, някой източва тези пари. Примерно някой седи и пише само този месец рецепти за 100 000 лева, смятайте", каза Марешки.

По думите му в сряда е взело решение да се осигури в около 400 аптеки липсващото на много места лекарство за бременни - "Фраксипарин".

"Защо 400? Това ще реши ли проблема? Има много аптеки, които правят реекспорт. Те са създадени, за да минават през тях лекарства и да се изнасят в чужбина на по-висока цена. Лесно може да се провери дали и кой изнася медикаменти", каза още Марешки.

Вчера здравният министър договори с фармацевтичния бранш осигуряване в аптечната мрежа на лекарства за разреждане на кръвта след сигнали за недостиг на медикамента в търговската мрежа. Списъкът на аптеките е качен на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. В него са всички обекти по градове, както и актуални телефонни номера, на които всяка бременна жена, която има нужда, може да получи информация. Продажбата им вече ще става само срещу документ за генетично изследване, за да не се стига до презапасяване.

Според Марешки медиците дават всичко от себе си, за да помагат на хората по време на пандемията.

"Не мисля, че има дори един лекар, който да не следва клетвата, която е дал. Тези хора се раздават максимално. Просто ситуацията е такава в целия свят. Това е криза, за която никой не е подготвен. Трябва да се помага на лекарите, а не да се пречи. Когато дойде някакво становище от БЛС, управляващите трябва да реагират по-бързо. Доста отдавна алармирахме, че трябва да се готвим за зимата и отново леко догонваме събитията", каза още Веселин Марешки.

Той заяви, че още днес ще се срещне с представители на управляващата партия, за да постави този въпрос. "Не трябва да има нито един човек без лекарства и тест", категоричен е лидерът на ВОЛЯ.