След аптеките, недостигът на лекарства стигна и до болниците. Лекари се оплакват, че не получават заявеното количество медикаменти.

Проблемите в болниците се задълбочават, тъй като, освен недостиг на кадри, все повече стават и сигналите за липсващи медикаменти. Последният сигнал за липсващи лекарства идва от болницата в Айтос. От 2 седмици насам там има постоянен недостиг на важни за лечението на болни с коронавирус медикаменти. "В последно време при заявка да речем 50 флакона, получаваме 10", обясни пред Нова телевизия д-р Паруш Парушев, директор на МБАЛ- Айтос.

В отговор здравният министър обяви, че проблем с лекарствата на национално ниво няма. А причината част от медикаментите да не достигат до болните е по вина на лекарите, които не са направили заявка. Здравният министър обаче призна, че за чужбина напълно законно се изнасят медикаменти, които в момента са жизнено важни за системата.

Проф. Костадин Ангелов обяви, че ще предприеме мерки за спиране на презапасяването и износа на тези медикаменти. Очаква се да бъде въведен разрешителен режим за износ на лекарствата, които се използват за COVID, както и ограничаване на количествата, които един човек може да купи от аптека. Още по темата чететет ТУК>>

"Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим", оповести здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че проблем при лекарствата е логистиката и презапасяването с тях. "Не може да ни води чувството на страх, а трябва да ни води разумът. Не може всеки човек да отива в аптеката, да си купува лекарство и да започва лечението си сам, а трябва да отиде на лекар", подчерта той. Ангелов твърди, че има достатъчно количество лекарства и било само въпрос на логистика те да бъдат доставени.