"Видя се, че едноличната власт може да бъде победена. Тя за малко не беше победена. Видя се и как може да бъде победена - чрез обединение на гражданите, на леви и десни, на безпартийни, на хора, които стоят на ценностите на демокрацията. Видя се и какво може да направи властта, бранейки привилегиите си", коментира резултатите от изборите за кмет Мая Манолова.

Тя обясни, че е видяла страх и паника от това гражданите да могат да се обединят и да потърсят правата си.

Страхът е лош съветник и това, че продължават по този начин наистина говори, че шамарът, който получиха на местните избори в София още звънти, категорична бе Манолова.

По думите й, има много доказателства за безобразни изборни манипулации и злоупотреба с гласовете на хората. Те са класирани в четири групи. Първата група е за нарушения, свързани с избирателните списъци, втората - с протоколите в СИК, третата - с бюлетините и четвъртата - със самата организация на изборния процес.

Аз като граждански кандидат и моят екип нямаме ресурса, който би имал съдът, да извади всички протоколи. В 60% от протоколите са правени корекции. Това е правено в нарушение на правилата, допълни Мая Манолова.

Тя обясни, че протоколите са били представяни на представители на столична администрация са били назначени за сътрудници. По нейни данни в 900 секционни протокола има разминавания. 7000 са недействителните бюлетини като единствените несгрешени бюлетини са тези в ромските секции, каза Манолова. В Центъра на София грешките са масови.

В случая не става въпрос за моята загуба, която се оказа и през целия ден пропагандата, която се лееше от екзит полове, медии и социологически агенции, че разликата е 12, 14, 16%, която демотивира гражданите, накрая се оказа по нашите изчисления под 3%, категорична бе тя.

По думите й, става въпрос за злоупотреба - при купуването на гласове, през контролирания вот, през натиска върху столичани.