"Искането ни за оставката на енергийния министър е знак към премиера Янев. Всеки кабинет е ефективен толкова, колкото е ефективно най-слабото му звено. Начинът по който се управлява енергетиката, бърка в джоба на всеки гражданин" - това заяви съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова пред БНТ.

В събота от формацията поискаха оставката на служебния министър Андрей Живков заради "бездействието му, липсата на воля, както и на мерки, които да овладеят повишението на цените на електроенергията". Тогава Манолова каза, че е ясно, че още от август на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват държавни дружества в енергетиката и държавни институции. По думите й те, вместо да работят в полза на българските граждани, "опъват чадър над схеми и мръсни, спекулативни сделки в енергетиката".

"Енергийният министър оставя заложените от Борисов мини да гърмят една след друга. Вижте какво се случи в икономиката, когато има смело поведение на министър в лицето на г-н Петков", добави днес бившата депутатка.

Според Манолова е необходим смел министър на енергетиката, който "да разсече корупционните схеми и да освети далаверите в сектора".

"Драстичното повишаване на цената на това влияе върху инфлацията и повишаването на цените на стоките от първа необходимост. Сметките на бизнеса ще доведат до фалити. Енергийният министър трябваше да участва в смяната на ръководството на борсата и на останалите държавни дружества свързани с енергетиката", каза още тя.

По повод президентските избори Манолова заяви:

"Ние категорично подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за следващ мандат. Аргументите са ясни. Радев се държа достойно и единствен застана на страната на народа. Назначените от него министри не са свещени крави и не са безгрешни".