Гражданската платформа "Изправи се БГ" настоява за спешни компенсации за скока на цените за тока - първо за бизнеса, болниците и детските заведения, след това - и за гражданите, заяви председателят на гражданската платформа Мая Манолова пред журналисти.

Настояваме правителството да вземе решение на незабавно компенсиране на повишаването на цената на тока на свободния пазар, като тази компенсация трябва да включва увеличението на цената на тока спрямо решението на КЕВР за прогнозна пазарна цена на тока за стопанските потребители, обясни Манолова. От гражданската платформа искат разликата между 120 лева цена на мегаватчас, която е определена като прогнозна от КЕВР, до 240 лева, което е реалната пазарна цена, да бъде компенсирана от държавата. Формацията настоява тези компенсации да бъдат давани в зимния период между 1 октомври и 31 март. Тя поиска още, ако КЕВР увеличи цената на тока, това увеличение също да бъде поето от държавата със съответно решение на МС.

Манолова прогнозира още, че коалицията "Изправи се БГ!Ние идваме!" ще се яви в същия формат и на тези избори, но официалното решение ще бъде обявено утре, когато бъдат финализирани преговорите.

Тя коментира и апела за обединение между формациите на промяната, който отправи вчера. "Нашата протегната ръка е към "Демократична България" и към формацията на Кирил Петков и Асен Василев, да е ясно за гражданите, че гласувайки за всеки един от трите субекта, те гласуват за следваща управленска коалиция, която ще стъпи върху платформата на промяната", каза Манолова.

"Възможна е и коалиция преди изборите, но тъй като разговори не са водени, а времето върви, това, което е реалистично, е трите формации да сключим споразумение за това, че ще формираме мнозинство на почтените след изборите за 47-и парламент", коментира Манолова. Тя смята за реалистично постижение такава хипотетична коалиция да постигне мнозинство от 121 депутати.