Маноил Манев от ГЕРБ бе лаконичен след изслушване при закрити врата на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев по казуса с англичанина Дейвид Бодил, издирван от Интерпол с червена бюлетина. То бе по искане на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а изслушването бе закрито за журналисти. 

Станаха ясни две неща, коментира и Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Първо, лицето, за което става въпрос днес цял ден, има съпричастност към терористични организации, и, второ, нашата колежка не е била молена от никоя кметица, кмет или когото и да е било да му оказва съдействие, посочи той. Те просто се познават с лицето от 2019 г., уточни Манев и добави, че Симеонова е помагала доброволно. Важни са изводите на службите, важно е, че някой се е добрал до помощта на народен представител, смята Манев.

Ако промените за главния прокурор минат, ще сезираме КС

"А въпросите са много, народен представител е замесен в това", добави Манов: "Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Великобритания ще се заинтересуват от депутат, помагал по административни проблеми на терорист", каза още той.

По-рано в мотивите Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че на фона на битова престъпност, стрелба по полицейски управления, убийства, катастрофи, сме стигнали дотам да си говорим вече за терористи, задържани на територията на България, издирвани с червена бюлетина, влезли у нас. За да не правим неинформирани изказвания, най-правилно е да чуем хората, които могат да ни представят фактите, посочи депутатът.

По думите му на фона на проблемите с невлизането ни в Шенген ще ни зададат и въпроса как терорист е влязъл в страната ни. Тези въпроси ние ще ги зададем тук, днес, не трябва да си заравяме главата в пясъка, заяви представителят на ГЕРБ и поиска конкретни отговори.

В кулоарите на парламента депутатката Албена Симеонова отново отказа коментар.

В рамките на закритото изслушване се чу, че няма данни депутатът от "Демократична България"(ДБ) Албена Симеонова да е знаела, че лицето е заподозряно за някаква престъпна дейност и да му е оказвала съдействие като част от тази престъпна дейност. Това каза пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Снимка: БТА

ДБ подкрепя усилията да се изясни всичко по този случай, Албена Симеонова оказа пълно съдействие на службите, увери Иванов. От закритото заседание, по думите му, е станало известно, че няма данни за опити тя да бъде вербувана. От нейните обяснения, доколкото разбирам, в нейното село има англичани, тя е една от малкото там, които говорят английски, и редовно към нея се обръщат за съдействие, обясни съпредседателят на ДБ.

Твърденията, че Бодил живеел в неин имот, не са верни, той живее в имот, собственост на неговото семейство, посочи още Иванов. По думите му по време на изслушването не е станало ясно дали Дейвид Бодил е задържан в неин имот, въпросът не е бил поставен. Моята информация е, че е задържан в кметството, но не мога да бъда източник, защото не съм присъствал, обясни Христо Иванов. Според него включването на темата в дневния ред на парламента по искане на ГЕРБ-СДС сякаш показва, че надделява желанието да се отиде на избори. Вместо да има фокус да се успокои ситуацията, да се намери възможност с третия мандат, независимо на кого ще бъде връчен, да бъде излъчено управление, което да свърши някои неща, ние се занимаваме с подобни атаки, които могат само да имат предизборна цел, изтъкна той.

По-рано днес в кулоарите на парламента Албена Симеонова каза, че ще изслуша с интерес какво ще кажат службите.