Политиците отказаха да правят дебати, защото се захласнаха по еднопосочните комуникации. Това каза в изборното студио на bTV PR експертът Максим Бехар.

"Трябва да има дискусия, дебат, и е задължително за всяко едно изречение, което каже политик, да има още поне трима души, които да го оборят, за да може той да си го защити".

Според него трябваше да има дебат между Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Слави Трифонов и да си кажат какво мислят.

Според комуникационния експерт Любомир Аламанов вече и в политиката започва да се наблюдава това явление, което от 5 - 10 г. се наблюдава в търговските комуникации - младите хора вече не са лоялни към партии, а към кауза, към визия и който политик успее да ги запали по тази кауза, той ще има по-голям успех.

"Налага се политиците да си говорят. Както се видя - хората наказват тези, които са били изпратени с цел да управляват, но са се отказали да управляват", отбеляза Аламанов.

По думите на Максим Бехар има два фактора за ниската избирателна активност - единият - пълна липса на харизма в кандидатите изцяло, и второ - липса на послание:

"Ние дори и в този "дебат" не чухме какво ще се случи в следващите 5 години. България е в изключително труден период в своя преход и в този преход трябва да има коалиция, президентът трябва много плътно да съдейства тази коалиция да работи добре. Имам чувството, че политиците нямат тази култура да работят в коалиция с много партии", каза Бехар.

Според него нещата са супер прости - трябва да се съберат тези 4 партии и да си направят програма за тези 4 години, и това трябва да е публично, но програмата трябва да я знае всеки един, и да могат интерактивно да си кажат своето мнение.

По думите на Любомир Аламанов тези 4 политически сили, които водят преговори, имат много висок кредит на доверие и дори не им трябва цял мандат, а една година стабилност, за да решат най-важните задачи.

Според него, която и от тези партии да прояви егоизъм и да откаже да участва в коалицията, няма да влезе в следващия парламент.

По думите на Аламанов, комисиите не са толкова важни, а важното е преговорите да станат публично, за да може да се види кой какво бламира извън нашия поглед и да видим кой какви условия поставя.

Има формат, в който много ясно се вижда кой какви ангажименти поема, каза той.

"След като Франция и Германия след две опустошителни световни войни успяха да намерят общото, да се съберат и да сложат началото на ЕС, ние ли няма да успеем", коментира експертът.

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":