"Подкрепям движението на Балканите към Европа. Но смятам, че трябва с голяма предпазливост и твърдост да се отнасяме към процеса на разширяването", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че всички те проведат необходимите реформи.

"Подкрепям движението на Балканите към Европа и тяхното присъединяване като бъдещи членове на ЕС. Но смятам, че трябва с голяма предпазливост и твърдост да се отнасяме към процеса на разширяването. Трябва да помагаме на страните, които се реформират и вървят към Европа. Това е наш стратегически избор", заяви Макрон.

"Но преди да бъдат завършени необходимите реформи, не трябва да бързаме с разширяването. Това няма да е от полза нито на Европейския съюз, нито на страните-кандидатки", подчерта Макрон, цитиран от ТАСС.

В момента Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция са кандидатки за членство в ЕС. За нито една от тези страни не са ясни сроковете, кога ще могат да се присъединят към Съюза.