ЕС да финансира изграждането на инфраструктура за 10 млрд. евро на Балканите, е било обсъдено на Срещата на върха, която се провежда в София. Това съобщи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона", обясни Таяни.

След срещата трябва да бъде обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления всички проекти са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка. Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Други два проблема са поставили европейските лидери пред Балканските държави. Първият проблем е ограничаването на миграцията, съобщи Таяни.

Вторият бил за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, обясни Таяни. Като точка, в която се събират джихадисти той посочи и Босна и Херцеговина. "Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти", обясни Таяни.

Шефът на европарламента вижда присъединяване на Сърбия и Черна гора в ЕС до края на 2025 г., обясни той. Тази позиция изказал и на разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич. "Трябва обаче да се спазват напълно правилата", подчерта Антонио Таяни.

До края на годината пък било възможно Македония и Албания да получат дата за започване на преговори за членство.

Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и нашите правила в Съюза, каза  Таяни. "Споменах Сърбия и Черна гора, които вече са стартирали този процес, но това се отнася и за Македония и други държави. Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока", поясни Таяни.

Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, свобода на медиите и всички други устои на ЕС.

"Всички държави трябва да следват тези правила", добави председателят на Европарламента.

Таяни смята обаче, че Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС. 

"С Македония вече са отворени преговорите, но също така трябва да кажа, че това е валидно и за Сърбия, и за Черна гора", заяви Таяни. Попитан за името на Македония, той отговори, че това не е в рамките на неговите правомощия.

На въпрос какво е мнението му за свободата на медиите в Черна гора, той отговори, че е бил на посещение там, преди 7-8 месеца и смята, че работят, за да вървят в правилната посока. "Трябва да затвърдим свободата на медиите. Казвал съм го и на Словакия след случая с убийството на разследващия журналист там. Аз самият съм журналист и свободата на медиите е нещо изключително важно на всякъде", допълни той.

Според него обаче трябва и в реални измерения да има свобода на медиите. "За най-скорошния случай в Черна гора е важно да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни", каза още Антонио Таяни.