Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Република Македония. С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането му в сила.

Искам да поздравя парламентите на двете държави за ратификацията на договора, но сега ще имаме много практическа работа, каза премиерът Бойко Борисов след подписването на документа.

Трябва да подготвим всяка фаза и всеки лот по европейските транспортни коридори 4,8 и 10 за да докладваме за тях на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, който скоро ще е тук, каза Борисов. Навреме трябва да запознаем и Европейския съвет с тези проекти, добави той.

От тези проекти се интересуват Европейската банка за развитие Световната банка и Европейската инвестиционна банка, посочи Борисов. Трябва да сложим на масата какво искаме да строим- пътища, жп-линиите и дигиталната инфраструктура. За радост пари има, и като копаем нека да слагаме и оптичните кабели каза премиерът. И

стински се надявам Скопие и Атина да бъдат така храбри и намерят решение за спора на името в рамките на месеци ще се развият нещата в много добра посока, допълни българският премиер.

За мен е радост в присъствието на премиера да разменим ратификационните документи, каза Екатерина Захариева. След подписването на договора за приятелство през август вече отчитаме 11 процента ръст на стокообмена и 10 процента ръст на туристите, каза Захариева. Предстои работа за формиране на междуведомствената комисия между двете страни и съм убедена, че добросъседските отношения ще вървят само нагоре. Показахме, че можем сами да решаваме проблемите на Балканите, допълни тя.

Това е много важен ден за двете държави, каза в своето изказване министърът на външните работи на Македония Никола Димитров. Утре министрите на транспорта на България, Македония и на Албания ще се срещнат, за да обсъдят развитието на пътната и на жп.инфраструктурата, добави Димитров.

Имаме много общи интереси и се радвам, че това подписване става по време на българското председателство на Съвета на Европа. Имаме шанс с изправена глава да вървим напред и да покажем, че това което направихме за няколко месеца означава, че Балканите са Европа. Надявам се, че тази положителна енергия ще се запази и за други страни, добави той.

Държавният глава Румен Радев също се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Двамата обсъдиха широк спектър от теми, като българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

Президентът Радев поздрави Никола Димитров по случай размяната на ратификационни грамоти на Договора за приятелство.