В позицията срещу предстоящото шествие на националисти, разпространена от пресцентъра на МВнР, се казва:

"В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма на правителството и във връзка с едно тревожно и, мога да кажа, до голяма степен срамно събитие, което се задава, а именно – Луковмарш, планиран за събота, заявявам:

Българският народ е показал през годините, че неговата толерантност и възможност да живеят заедно на една територия различни представители на раси, народи и етноси, е непоколебима и не би търпяла каквото и да било изместване на етническия модел, изграден през толкова много векове".

Георгиев изтъква, че през 1943 г. България устоява на нацисткия натиск и не предава на концентрационните лагери своите евреи. По думите му 50 години българският народ успешно устоява и на репресиите, натиска и терора на комунистите.

"Не вярвам, че и днес българският народ ще се поддаде на една провокация, която цели да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история. И тук поставям абсолютен знак за равенство между всички тоталитарни диктатури, полагали под репресия свободния дух и възможността човек да живее според възможностите и желанията си", допълва зам.-министърът.

И подчертава, че много би се радвал, ако този марш на омразата и на показването на една неприсъща на България страна, не се проведе - особено в такъв важен за историята ни момент, в който може да застраши нейната репутация и международен имидж и да ни отклони от европейския път, по който се движим.

"Обръщам се към всички партии и представители, да не спекулират с темата и да не се опитват по какъвто и да е начин за съмнителна временна изгода и дивидент да ползват този повод и той да става и да дава възможност, опитвайки се да порицаем един тоталитарен човек или режим, да оправдаваме друг. Защото както казах и по-рано, всички те са коствали човешки животи. Всички те са поставили страната в едно срамно положение, от което обаче тя винаги е успяла да излезе и да покаже, че това не е нейната същност. Надявам се, че в събота няма да станем свидетели на едно такова събитие, което да постави срамно петно", заявява още заместникът на Екатерина Захариева.

По думите му това е провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с едни от най-мракобесните режими в човешката история.

"И накрая, много бих се радвал, ако този марш на омразата и на показването на една страна, която е абсолютно неприсъща на България и българите, не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация и международен имидж", завършва позицията на Георги Георгиев.

Вчера от БСП излязоха с обръщение към премиера Бойко Борисов, в което го попитаха ще реабилитира ли фашизма, позволявайки Луковмарш. По-късно от левицата изтриха от текста скандално изречение за Народния съд.

Междувременно от ГЕРБ излязоха с декларация, в която заявиха, че премиерът и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с Луковмарш и осъждат пропагандирането на политическо насилие.

Самият Борисов още не е коментирал лично.


Организатор: И тази година ще има Луковмарш >>