Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече "навременни" президентските консултации около процедурата за избор на нов главен прокурор. По време на разговора си с президента на "Дондуков" 2 съдия номер 1 за пореден път е поставил въпроса за промени в Конституцията, които да ограничат правомощията на обвинител номер едно.

Само преди ден на същото място и по същото време главният прокурор Сотир Цацаров определи тези президентски консултации като прибързани, защото имало още достатъчно време до законовия срок за откриване на процедурата за негов приемник. Тогава той коментира и идеи на председателя на БСП Корнелия Нинова, която поиска да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор преди избора, и каза, че е получил уверенията на президента, че той не е съгласен с тази теза.

Днес обаче Лозан Панов, който за втори път поставя въпроса пред държавния глава, мотивира настояването си с опасността - при такива правомощия, дори и следващият обвинител номер едно да може да злоупотребява политически с тях. Такива примери той е дал на държавния глава, но не каза каква е била реакцията на Румен Радев.

"Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България", заяви пред медиите председателят на ВКС след среща на "Дондуков" 2. И допълни, че един от акцентите на срещата е бил, че главния прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска. Затова и трябва да се създаде процедура за разследване на главния прокурор, но тя да не е обвързана с другите двама големи в съдебната система.

Председателят на ВКС коментира още, че прокуратурата "ясно е показала, че обслужва управляващите". На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на когото си поиска.

По думите му при нереформиран Висш съдебен съвет, в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на нов главен прокурор е "почти предопределена".

Панов изрази и позиция, че преди да се избере нов главен прокурор много трудно могат да бъдат направени промени във връзка с контрола и правомощията му.

За готвените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт за тримата големи в съдебната система Лозан Панов коментира, че те трябва да бъдат насочени към възможността да се разследва главният прокурор, но не и председателите на ВКС и ВАС. Причината е, че за разлика от прокуратурата съдът не е пирамидална структура и председателите на върховните съдилища не могат да оказват влияние на съдиите.

Срещата на президента Румен Радев с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов е част от консултациите, които държавният глава води около процедурата за избор на следващ главен прокурор. Те продължават и утре със среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Предстоят още срещи и с други представители на изпълнителната власт и неправителствени организации.

На разговора днес президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

Отбелязано беше, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха обсъдени правомощията и отговорността на "тримата големи" в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.

Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи - с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.