Президентът Румен Радев разговаря днес на "Дондуков"2 с главния прокурор Сотир Цацаров. Това е първата от поредицата срещи, които държавният глава ще проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

По време на срещата държавният глава е подчертал високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и в упражняване на надзор за законност. Президентът Радев е изразил и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и изборът на следващия главен прокурор, се посочва в съобщението.

Самият Цацаров определи днешния си разговор с Радев като "открит и спокоен".  Той посочи, че са обсъждали принципни въпроси. Според Цацаров подобна среща и стартирането на такива консултации са малко подранили, а провеждането на самата среща - "доста прибързан процес". Мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020 г., а според закона процедурата по избор на нов главен прокурор може да бъде открита в диапазона 10 юли - 10 септември. Според него изключително важно консултациите да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона.

Главният прокурор каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и България трябва да се съобрази.

Утре президентът Радев ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.