Лош резултат за България от гласуването по пакета "Мобилност" в комисията по транспорт на Европарламента - той няма да бъде върнат на Еврокомисията. Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Изненадващо беше съотношението на силите тази сутрин в комисията по транспорт - 2/3 от гласовете бяха "против" предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК, предава bTV. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция.

Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути. В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната - отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.

Нашите евродепутати

Българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои искания, за да могат да се отстояват приоритетите за българските превозвачи.

"Станахме свидетели на двойни стандарти. Ние говорим за необходимостта от намаляване на емисиите, а в същото време взехме решение да разнасяме празни камиони из цяла Европа", коментира Петър Витанов от ПЕС/БСП. Колегата му от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков отбеляза: "Има още едно гласуване, готвим се за него, макар и резултатите да не са оптимистични".

Какво следва

Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. Предстоят преговори между ЕК, ЕП и Европейския съвет. Те трябва да намерят компромисно решение. Неофициално отново се изчислява съотношението на силите. През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватска. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.