В последните три дни министърът за Европредседателството е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала и от събития и места, на които не е присъствала, заявяват от ведомството.

От няколко дни в интернет пространството се разпространявал абсолютно измислен материал, който приписва на Павлова изказването:

"Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!".

В съобщението се посочва, че публикациите се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика.
Всички изяви и изказвания на министъра са публични, в максимална степен анонсирани и отразявани чрез прессъобщения, чрез сайтовете на министерството, на председателството и в социалните мрежи, подчертават от министерството.

"Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Знам, че житейският избор на всеки един от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение, историята на всеки един от тези българи е низ от перипетии и трудни решения", заявява самата Павлова, цитирана от пресцентъра .

"Убедена съм, че всеки един от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение, където и да се намира по света, затова и ежедневните ми усилия са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света, отбелязва Павлова. Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни", допълва тя.

Министърът коментира още, че, за съжаление, някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче, свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите, посочва Павлова.

"Давам си сметка, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение, отбелязва тя и цитира данни, според които 80% от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек, дотогава, само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме, може да се борим с тях", изтъква Лиляна Павлова.

Тя не за първи път става жертва на фалшиви новини. През януари Павлова се закани със съд заради лъжа за тоалет на ”Армани” на откриването на Председателството. Преди това пък беше атакувана с космическите” цени на чантите й.