Лидерите на "Има такъв народ" и "Възраждане" Слави Трифонов и Костадин Костадинов реагираха остро срещу предложението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да бъде променен националният ни празник и вместо на 3 март, България да празнува на 24 май.

"А ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин, питан на референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници", написа в пост във фейсбук Слави Трифонов.

"Днес, на пресконференция, бяха оповестени идеите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за правосъдна реформа и промяна на българската Конституция. И забележете, основната идея, защитена от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, ген. Атанасов и министър-председателят Николай Денков, е националният празник да не бъде Трети март, а 24 май", пише Трифонов.

В поста си той посочва, че не приема казано в интервю от депутата от ПП-ДП Даниел Лорер, че Трети март е "проблемна дата".

"Аз съм от Плевен. Ако спазвам риториката на Лорер, това е "един проблемен град в Руско-турската освободителна война". За освобождението на този "проблемен град" са загинали близо 30 000 души: руски, румънски, финландски, полски и украински войни", пише Трифонов. 

Според лидера на партията Костадин Костадинов предложението се прави заради това да бъде заменен 3 март и да се следва "украински сценарий" у нас.

"Възраждане" ще направи всичко, което е необходимо, за да не допусне осъществяването на американския план за унищожение на България", пише още Костадинов в пост на Фейсбук страницата си.

По думите му управляващият американски режим иска 3 март да бъде премахнат и на негово място да се сложи 24 май.

"Уважаеми сънародници, управляващите фашисти твърдо следват украинския сценарий за България, целящ да вкара страната ни в гражданска война. Провокациите спрямо нас българите няма да престанат докато не започнат да ни избиват и по улиците", твърди още Костадинов.