Няколко лидери и знакови лица от различни български политически партии, сред които Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, през последните дни са на посещения във Вашингтон, САЩ.

Председателят на ДПС участва в Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност, който се провежда във Вашингтон. Конференцията е организирана от конгресмена Робърт Питинджър и бе открита от Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност и дългогодишен посланик в ООН.

Заедно с Мустафа Карадайъ в делегацията на ДПС са още лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС, съобщи БТА.

Част от работата на Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност са представители на изпълнителната и законодателната власти на държави от Европа, Северна и Южна Америка, както и представители на международни компании и неправителствени организации в сферата на международната сигурност.

Основан преди седем години, днес Интерпарламентарният форум по разузнаване и сигурност е водещо събитие в тази сфера. Той предоставя експертен опит и сътрудничество между парламентаристи и националните администрации за по-доброто разбиране измежду съюзниците на Съединените щати за глобалните заплахи в съвременния свят.

Снимка: Пресцентър ДПС

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък е във Вашингтон от събота. Според източници на Trud.bg генералът е там по покана на Демократическата партия. Според пиара на партията Силвия Асенова Янев бил на "лично посещение, уговорено още през лятото, още преди партията му да влезе в парламента и се знаело само, че имал покана за вечеря".

В САЩ тази седмица са и Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, Джейхан Ибрямов (ДПС) и Атанас Славов (ДБ). Тримата пътуват до Вашингтон за 22-ото издание на трансграничния парламентарен форум по линия на Парламентарната асамблея на НАТО. В групата е трябвало да участва като представител на българския парламент и Христо Гаджев (ГЕРБ), но в последния момент се наложило да откаже пътуването.