"Шенген" е една от темите, по които може да има пробив без работещ парламент. Това обяви в предаването "Тази събота" по bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

В края на септември се очаква поредна проверка по техническата готовност на България. Има известно изоставане, посочи той.

"Шенген е темата, по която може да се направи пробив без работещ парламент. Сега е моментът България да постави участието и правото си да бъде пълноправен участник. В края на септември ще има проверка. Има известно изоставане, но в тези няколко месеца може да се убедят европейските партньори и да имаме сили да си поставим исканията пред страните, които не ни допускат", каза правосъдният министър.

Рокадите в сектор правосъдие вече са направени, запазих голяма част от екипа на Надежда Йорданова, каза още Зарков. 

Не може да се твърди, че криза няма. Кризи има. Такава дълбочина рядко се случва. Ние не сме изпратени да търсим да навредим на някого целенасочено. Имаме за мисия да решим текущи проблеми, добави Зарков.

Има и закони, които Европа чака от България, в т.ч. и този за търсене на отговорност на главния прокурор. По тези въпроси в няколко месеца можем да убедим европейските ни партньори, че сме тръгнали по необратим път, бяха думите на служебния правосъден министър.

Радвам се, че за първи път отиваме на избори, без да сме разбъркали Изборния кодекс преди вота, коментира още Зарков и изрази надежда за висока избирателна активност на парламентарния вот на 2 октомври.

Той заяви, че до известна степен е бил изненадан от предложението на президента към него за министър на правосъдието, но нямал колебания да приеме.

Става дума за едно неразбиране или недоразумение, меко казано което ме учудва, защото го чувам от хора, които имат голяма политическа грамотност. Някои от тях са юристи. Служебното правителство се различава от редовното от това, че то не е партийно - няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него, тъй като така е по дефиниция, дори бих казал по Конституция, президентът се нагърбва с тази роля", коментира Зарков".