Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава" на Николас Мадуро, съобщи "Асошиейтед прес".

Той призова за подкрепа на опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела.  Хуманитарната ситуация изисква да се действа сега, подчерта американският топ дипломат на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. 

По думите му девет от всеки десет венецуелци живеят в бедност, а три милиона са били принудени да напуснат родината си, което е застрашило международния мир и сигурност. 

Помпейо обвини Русия и Китай, че се опитват "да удържат на повърхността Мадуро, докато той е в отчаяно положение с надежда да си върнат милиардите долари зле обмислени инвестиции и помощи, предоставяни през годините". 

Според него обаче никоя страна не е направила повече за поддържане на "кошмарното положение на венецуелския народ" от Куба, която е изпратила "разбойници от силите за сигурност и разузнаването" в подкрепа на Мадуро. 

Държавният секретар изрази надежда страните, заявили подкрепа за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, да прекъснат връзките на финансовите си системи с режима на Мадуро.

 

"Надяваме се всички страни да се присъединят към нас в признаването на временния президент Хуан Гуайдо", посочи Помпейо пред медии в кулоарите на срещата. 

"Надяваме се също така, че всяка от тези страни ще прекъсне връзките на финансовата си система с режима на Мадуро и ще позволи активите, принадлежащи на венецуелския народ, да отидат при законните управници на страната", каза той. 

Според САЩ случващото се във Венецуела е международна криза, отговорност за която носи Мадуро, посочи ръководителят на американската дипломация. 

Вашингтон се надява, че Русия ще промени решението си да подкрепи Мадуро, отбеляза той. 

Помпейо допълни, че САЩ също така очакват ООН да приеме "съответните резолюции, когато настъпи правилният момент". 

Той предупреди властите в Каракас да не предприемат каквито и да било действия срещу американските дипломати на венецуелска територия във връзка със скъсването на дипломатическите отношения между двете страни. 

Ръководителят на Държавния департамент изрази увереност, че сигурността на дипломатите ще бъде гарантирана според Виенската конвенция. 

Според постоянния представител на Русия пред ООН Василий Небензя обаче САЩ искат да въвлекат Съвета за сигурност в мръсните си игри по дестабилизацията на Венецуела и да сменят властта в страната. 

"Днешното мероприятие е предизвикано от американската делегация с единствената цел да се продължи дестабилизацията на Венецуела, като на страната бъдат наложени собствените им подходи и рецепти за разрешаване на проблемите, с които тя се сблъсква напоследък", каза дипломатът.  Европейските страни пък той обвини, че игнорират суверенитета на Венецуела. 

"Предлагате тази криза да се разреши по своеобразен начин - поставяте абсурден осемдневен ултиматум. Напълно игнорирате суверенитета на Венецуела, налагайки й решение, което ви устройва. Не призовавате към постигане на разбирателство между политическите сили в интерес на осигуряване на мира и спокойствието. Това, с което се занимавате, не се нарича превенция, а подстрекателство", отвърна Небензя на постоянния представител на Германия Кристоф Хойсген.

"Как бихте се отнесли към това Русия да предложи в Съвета за сигурност на ООН да бъде обсъден въпросът с "жълтите жилетки" във Франция; бихте ли оценили това като превенция?", попита той представителя на Франция. 

Великобритания заедно с другите членки на ЕС настоява във Венецуела бързо да бъдат проведени нови, честни избори. В противен случай Лондон възнамерява да признае Гуайдо за временен президент, заяви на заседанието в ООН британският заместник външен министър Алън Дънкан. 

Франция призова Мадуро да приеме предложенията на редица страни от ЕС и да организира нови избори под международно наблюдение, каза заместник постоянният представител на Париж в ООН Ана Геган.  Тя припомни думите на президента Еманюел Макрон, според когото венецуелският народ "трябва да има възможността свободно да определи бъдещето си". 

Ако избори не бъдат обявени до осем дни, Франция е готова да признае Гуайдо за временен президент на Венецуела, за да постави началото на политическия процес, посочи Геган. Френският дипломат определи като неприемливо използването на сила срещу демонстрантите. 

Властите на Перу не признават Мадуро за президент на Венецуела и призовават Гуайдо да проведе предсрочни избори за държавен глава, заяви перуанския представител при ООН Густаво Меса-Куадра. 

Той подчерта последиците от "продължаващото мащабно и историческо напускане" на страната от милиони венецуелци върху Перу и други страни в региона.

Този феномен е "пряк резултат от антидемократичните, потиснически действия и политика на режима на Мадуро", каза Меса-Куадра. 

Над 3 милиона души избягаха от Венецуела и над половин милион от тях са в Перу. 

ООН очаква броят им да се увеличи до 5,4 милиона към края на 2019 година, което според перуанския представител е консервативна оценка.

Китай се противопоставя на всякаква външна намеса във вътрешните работи на Венецуела и призовава международната общност да уважи избора на народа й, заяви китайският постоянен представител Ма Чжаосюй. 

"Китай подкрепя усилията на правителството на Венецуела за запазване на националния суверенитет, независимост и стабилност", отбеляза Ма. 

По думите му всички вътрешни проблеми на Венецуела "трябва и могат да бъдат решени само от народа" на страната.