Русия предложи да подпомогне диалога между враждуващите лагери във Венецуела. Подобно предложение отправиха Мексико и Уругвай

Президентът Николас Мадуро обяви, че е готов да преговаря с опозицията.

Същевременно военният министър Владимир Падрино Лопез обяви в телевизионна реч, че армията на Венецуела застава зад Мадуро и предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на страната. По думите на Лопез опозицията се опитва да извърши преврат.

От своя страна опозиционният лидер Хуан Гуаидо, който вече беше подкрепен от няколко чуждестранни правителства, коментира, че би обмислил амнистия за Мадуро, в случай, че поеме властта. В интервю той обясни, че се опитва да осигури края на кризата, като за целта се е обърнал и към армията.

Страната е разделена на две, след като Съединените щати и група латиноамерикански държави признаха самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуаидо.

По улиците на Каракас не стихват протестите и сблъсъците с полицията.

Все повече хора се присъединяват към недоволството срещу президента Николас Мадуро. Причината е крахът на икономиката, корупцията, хиперинфлацията, недостигът на храни и лекарства.

Мексико предлага да посредничи между правителството на Николас Мадуро и опозиционния лидер и председател на венецуелския парламент Хуан Гуаидо, ако те поискат и се съгласят. Това обяви днес президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Ройтерс.

"Нека и двете страни поискат това. Ние желаем да помогнем с посредничество. Не можем да го направим само защото едната страна го предлага и казва: ние сме готови", обясни пред репортери Обрадор. По-рано неговото правителство декларира, че не иска да взема страна и окачестви чуждестранната подкрепа за Гуаидо като нарушение на венецуелския суверенитет.

"Ако те стигнат до споразумение и са готови за диалог, да намерят мирно решение, нашата страна, както е правила в миналото при проблеми в международната политика, може още веднъж да служи като посредник", каза левият мексикански президент.

Когато по-рано този месец Мадуро положи клетва за втори президентски мандат след избори, критикувани от международната общност като недемократични, Гуаидо, в качеството си на шеф на парламента, се обяви за временен президент. Опозиционният лидер получи подкрепата на САЩ и голям брой латиноамерикански държави. Мексико - навремето активен член на т.нар. Група от Лима, създадена, за да принуди Мадуро да въведе демократични реформи - сега, под управлението на новия ляв президент, говори по друг начин, отбеляза Ройтерс.

Социалистът Николас Мадуро казва, че приема предложенията на Мексико и Уругвай за "международна инициатива за диалог", която да гарантира "стабилност и мир за всички венецуелци". Днес и Русия се предложи за посредник между правителството и опозицията във Венецуела.

След изразената от Вашингтон подкрепа за опонента му Мадуро скъса дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ. Днес някои американски дипломати потеглиха от посолството в Каракас към летището.

Съединените щати търсят начини да пренасочат приходите на венецуелските власти от управляващите и президента Николас Мадуро към самообявилия се за държавен глава и признат от Вашингтон Хуан Гуаидо, каза съветник на президента Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".

Според съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън Белият дом се е "съсредоточил... върху прекъсването на връзката между нелегитимния режим на Мадуро и източниците на приходите му... Мислим, че с нашето признаване на Хуан Гуаидо като временен президент на Венецуела съвпада идеята тези приходи да се насочат към легитимното правителство".

Болтън добави, че процесът е "много сложен" и властите още се опитват да разберат как би се осъществил, пише "Ройтерс".