Кристиян Вигенин оттегля номинацията си за евродепутат от листата на БСП. Това обяви самият той в личния си профил във Фейсбук. Депутатът благодари на всички структури, които са издигнали кандидатурата му за член на Европейския парламент.

"Да получа номинации от 1/3 от организациите на БСП без да съм провел нито един телефонен разговор, без да съм поискал предварително подкрепа от никого, за мен означава много. Приемам го и като оценка за работата ми досега, и като доверие в аванс. След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България в следващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в ЕП, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения", пише Вигенин.

В публикувания пост той посочва и конкретните причини за решението си, като изтъква, че има отговорности пред своите избиратели.

"Не смятам за уместно отново да се запътя към Брюксел - искам да върна поне малко от това, което социалистите ми дадоха в аванс, затова не само ще се опитвам да решавам проблемите на гражданите в регион Ямбол, но и няма да пожаля сили, за да си върнем позициите в местната власт в областта наесен", твърди депутатът от БСП.

Вигенин обаче е категоричен, че решението му няма връзка с последния Национален съвет, като е информирал председателя на БСП Корнелия Нинова за намеренията си преди провеждането му. Той допълва, че подкрепя Елена Йончева като водач на листата и вярва в нея и в общия успех.

"Убеден съм, че БСП ще остане част от семейството на европейските социалистически и социалдемократически партии и ще продължи да бъде фактор в него, независимо от трудните на моменти отношения. Във времена на бързи промени никой няма монопол над верните решения, различията по някои въпроси са повод не за конфронтация, а за диалог. Накрая единствен измерител остават изборните резултати на партиите, а те показват, че сме на прав път. БСП - такава, каквато е днес - няма от какво да се срамува. Политическата зрялост изисква личните амбиции да отстъпят пред голямата цел - заедно да променим и България, и Европа", заключва Кристиан Вигенин.