"За мен е чест да бъде избрана за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ)", написа Кристалина Георгиев в профила си в Туитър, след като ЕС я номинира да оглави МФВ.

"Поисках временно да напусна поста си и да се откажа от отговорностите си на изпълнителен директор на Световната банка, докато трае процесът на номинация", написа още Георгиева.

По традиция, европеец винаги управлява МВФ, докато американец е начело на Световната банка.

Ако бъде избрана за директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева ще замени Кристин Лагард, която поема управлението на Европейската централна банка. 

Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес. Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.

Георгиева неформално е предложена за поста от Париж.

Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Георгиева през лятото ще навърши 66.