Назначил съм проверка на сигналите на Кирил Гераклиев и Ангел Ангелов, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и уточни, че това е станало преди около десетина дни.

 "Проверката не си спомням дали беше назначена преди десет дни или две седмици. Така или иначе сега е в ход", коментира образователният министър.

"Сигналите от Ангел Ангелов са за упражнен психологически тормоз. Сигналите от Гераклиев са за свързаност и конфликт на интереси, изнасяне на информация", съобщи Вълчев.

"Трябва малко време, за да приключи проверката. Това ми е основният инструмент - да назнача проверка", посочи той.

"Препоръчах на Гераклиев преди две седмици за другите сигнали да сезира институции с разследващи функции. Аз и инспектората към министерството нямаме такива", допълни Красимир Вълчев.

"Става въпрос за сигналите за свързаност и за работа на консултанти и бенефициенти, спуканите гуми и така нататък", уточни министърът.

 

В момента Ангел Ангелов работи в дирекция "Подбор на проекти по оперативната програма", а в образователното министерство е постъпил през 2017 г. след спечелен конкурс, каза още Вълчев.

По думите на министър Вълчев притеснителната информация, свързана с дейността на Ангел Ангелов, е от последните месеци, макар че съмнения е имало още преди година в хода на процедурата за оценяване на проектите по операциите за центровете за върхови постижения и центровете за компетентност.

"Тъй като се натрупа информация, бих казал, повече от два или три източника за изтичане на информацията, второ за свързаност на служителя Ангел Ангелов с консултант на име Иво Костов, бяха предприети мерки от страна на изпълнителния директор, освен, че уведоми мен, той е предприел мерки за отстраняване на служителя вътре в процесите, които касаят оперативната програма и конкретно тези операции. Това може би е създавало и усещане в служителя, че той ще бъде освободен от януари месец. Знае, че веднъж годишно през януари месец се пишат оценките, при които при поставянето на най-ниска оценка се дава възможност за прекратяване на трудово правоотношение", каза Вълчев.

Той отговори отрицателно на въпроса дали се притеснява, че ще излезе запис и с него, както с министър Боил Банов. "Не си спомням да съм се срещал с Ангелов, да сме били в една стая и да сме обсъждали въпроси, каза Вълчев.