Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече регулярно, не заради това, че някъде има някаква ситуация, а заради това, че някъде може да възникне такава. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той беше попитан дали има промяна в плановете за подготовка и учебната дейност в армията във връзка с изменената ситуация около Сирия в района на Близкия изток.

Някакви радикални изменения няма, каза министърът и поясни, че нищо конкретно не е променяно. По думите му армията не е институция, която трябва да реагира като "пожарна команда", а се подготвя според утвърдените за годината планове.
Към момента, в който разговаряме, подобни искания не са постъпвали - нито в Министерството на отбраната, нито доколкото ми е известно, поне до снощи, в МВнР, каза Каракачанов, попитан дали към България има искания за политическа подкрепа или за въздушни коридори, за някаква логистика.

На въпрос какви са индикациите и прогнозите по линия на подчинената му служба "Военна информация", министърът на отбраната коментира, че както винаги има няколко сценария. Единият е това, което забелязваме от снощи и от тази сутрин - леко смекчаване на тона между САЩ и Русия. По думите му има и сценарий, при който може да се стигне до вариант на нанасяне на удари или впоследствие активизиране и на сирийски или евентуално на руски ПВО.

Мнението на Каракачанов е, че най-разумният вариант е да се търси разумния и мирен компромис. Според министъра с военни удари не се решават проблеми, особено в такава ситуация с продължаващия от няколко години конфликт в Сирия.

Попитан дали международната обстановка налага свикването на Консултативния съвет за национална сигурност и изграждането на обща позиция по отбраната, Каракачанов отбеляза, че КСНС вече е насрочен от президента за 19 април и една от темите е тази. Мисля, че правилно е свикан, коментира Каракачанов. Редно е в такава ситуация всички власти да изговарят проблемите и да имат общи позиции, коментира министърът на отбраната, който участва днес в отбелязването на 106 години от създаването на Военната академия "Г. С. Раковски".

Членството в НАТО ни осигурява сигурност, но ние не можем да бъдем фактор без свои способности в този съюз. Ако искаме да бъдем уважавани като армия и като партньори, уважавани като държава, трябва да се стремим да изградим онази армия, която ще може да изпълнява задълженията си и ще бъде уважаван член на пакта, армия, която ще респектира потенциалните фактори, които застрашават нашата национална сигурност и териториална цялост, заяви министърът на отбраната пред аудиторията.

Без армия няма държава, категоричен е Каракачанов.