Депутатите, които напуснаха или бяха изгонени от парламентарната група на ДПС заради подкрепата си за почетния председател Ахмед Доган, владеят Централното оперативно бюро, което представлява тесният ръководен орган на партията.

Хората в него, които са от страната на Доган и съппредседателя Джевдет Чакъров, се оказват повече от поддръжниците на другия съпредседател Делян Пеевски и са успели да свикат заседание на органа, стана ясно от публикация на крилото във Facebook. 

Това е едва първата важна крачка в битката за контрол на партията. Делян Пеевски беше избран за съпредседател на ДПС на национална конференция, което означава, че само такава може да го свали от поста, след като той отказа да подаде поисканата му от Доган оставка.

За да бъдат изключени от партията неговите съмишленици, трябва да се свика Националният съвет на ДПС - партийната структура, която може да взима големи политически решения между провеждането на конференции.

Пленумът на ДПС се състои от 240 души. Той може да се свика от Ахмед Доган и от двамата съпредседатели Чакъров или Пеевски поотделно. За да стартира заседание пленумът на ДПС, е нужно мнозинство от 160 души. Все още не е ясно дали кръгът на Чакъров и Доган може да постигне тази подкрепа.

С обикновено мнозинство може да задейства чл. 6 от устава на партията, който гласи: "При неспазване на Устава и Програмните документи на Движение за права и свободи, уронване престижа на партията, неизпълнение на решения и възложени задачи, груби лични прояви ... член на партията може да бъде изключен".

Предизвикателството пред ДПС в момента е свързано с това ще се яви ли движението на избори. Именно Националният съвет трябва да определи изборните документи и кандидатските листи, което означава, че ако ще участва в изборната надпревара ДПС, той трябва задължително да бъде свикан. 

По думите на областния лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад заседание на Централния съвет ще бъде свикано след като държавният глава издаде указ за насрочване на следващите парламентарни избори. По думите му пред БНР "съдбата на Движението за права и свободи ще бъде решавана тогава".

Вчера почетният председател Ахмед Доган посрещна в Росенец бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ, предишния лидер на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед и бившия заместник-председател на Централния съвет на партията Ахмед Ахмедов. 

"Разговаряхме за фундаментални и екзистенциални въпроси на политиката!", написа Сезгин Мехмед в коментар под снимка от срещата във Facebook. Мехмед беше част от протеста под прозорците на заключената централа на ДПС в средата на юли. Мустафа Карадайъ пък подаде оставка като председател на Движението за права и свободи след местните избори през ноември 2023 г.

Вчерашната среща се разчита като опит на Доган "да вземе обратно под крилото си" партийци като Мехмед, Карадайъ и Ахмедов. 

Междувременно от Facebook страницата на ДПС става ясно и, че Джевдет Чакъров и близките до него депутати активно правят обиколки в страната и се срещат с областни и общински ръководства и активисти.

Към момента официалният сайт на ДПС се намира под контрола на ДПС без Пеевски.

ИЗБРАНО