Антикорупционната комисия е публикувала непълна имуществена декларация на земеделския министър Румен Порожанов, потвърдиха пред Нова телевизия от земеделското ведомство.

В качeния на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) вариант на документа липсва информация за апартаменти и земеделска земя, които са били придобити от съпругата на министъра, съобщи по-рано вестник "Сега".

От земеделското министерство обясниха, че наистина има разминаване и първоначално подадената от министъра декларация, съдържала всички данни, които липсват на сайта на комисията. Откъде се е стигнало до разминаването така и не става ясно.

Самият Порожанов е изпратил писмо до антикорупционния орган с искане да публикуват неговия оригинален вариант на декларацията. 

Според информацията на "Сега" декларацията на министъра е различна от документа, който той е подал. Изданието е получило от министерството копие от декларацията. Той е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ. Декларацията, публикувана от антикорупционната комисия, обаче, е с различно съдържание.

Става дума за имотни сделки на съпругата на Порожанов, които той е следвало да обяви в декларацията си за 2017 година, но те не са видими на сайта на КПКОНПИ. В документа, предоставен на вестника от Министерството на земеделието, Веска Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества, се казва в публикацията.

От земеделското министерство не знаят защо тези сделки не фигурират в копието, качено на сайта на КПКОНПИ.

Скандалът тръгна от сайта "Биволъ", който неотдавна публикува разследване, което показва, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Кооперейшан". От "Армар" Порожанова взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя.

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв.

Самият Порожанов заяви вчера, че е готов да подаде оставка, ако премиерът прецени, че трябва. Засега Бойко Борисов не вижда основания за това.

КПКОНПИ: Министърът не е искал да се разгласява информация

Първоначално от Антикорупционната комисия отказаха коментар. Късно днес обаче излязоха с официално съобщение, в което се казва:

"КПКОНПИ е публикувала на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Румен Андонов Порожанов - министър.

Румен Порожанов, в подадената от него декларация, е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице, в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ.

Публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от него декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Проверката е приключила с доклад за несъответствие".

Преди месец самата КПКОНПИ влезе в центъра на Апартаментгейт, след като председателят й Пламен Георгиев се оказа с недекларирана огромна тераса с барбекю на покрива на блока, в който живее. Заради това той излезе в отпуска.

Сега възниква въпросът дали няма и други такива случаи като този с Порожанов.