Рокада в кандидат-премиерската кандидатура в последните минути преди ИТН да влязат в Президентството за връчване на мандата. Пламен Николов изненадващо замени спрягания от дни за бъдещ министър-председател Петър Илиев. "За мен е изключителна чест и отговорност, ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законни срокове", заяви лаконично той.

Пламен Николов е роден на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица. През 1995 г. завършва Хуманитарна гимназия "Йоан Екзарх Български", Шумен с профил "История и археология". През 2000 г. се дипломира с пълно отличие във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по специалност "Философия" със защитена дипломна работа на тема "Философската рефлексия и смяната на научните познавателни парадигми".

През 2002 г. печели стипендия "Ернст Мах" на Австрийското министерство за образование, наука и култура и заминава да специализира в Института по философия и групова динамика на Университета в Клагенфурт, Австрия под ръководството на проф. Манфред Мозер, където защитава научен проект на тема: "Phenomenology and lived phases of perceived time".

През 2004 г. защитава дисертация пред Специализирания научен съвет по философия на Висшата атестационна комисия и получава образователната и научна степен "доктор" по научна специалност "Философия на правото, икономиката и политиката" с тема на дисертационния труд: "Философско-антропологична рефлексия върху времето".

През 2005 г. печели постдокторантска стипендия в Университета на Клагенфурт, Австрия, но не емигрира.

В края на XX в., още като студент, Пламен Николов публикува за първи път у нас в сп. "Философия" преводи от немски по хуманна етология (Иренойс Айбъл-Айбесфелд) и символна логика (Готлоб Фреге), а през 2015 г. експериментира и с английски преводи на българска поезия ("Words in a silver chest", Energa Press).

В периода 2005 - 2020 г. работи за няколко мултинационални компании в автомобилната, рекламната и енергийната индустрии, а понастоящем оглавява европейския офис на американска спортна компания. Той отговаря за цялостното бизнес представяне на компанията в 67 международни пазара със 600+ търговски B2B партньора. Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели на компанията в съответните пазари. Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, ЧР, финансовите потоци и маркетинг дейността.

Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.

През 2018 г. Николов се присъединява към политическия проект на Слави Трифонов, а от 2020 г. е член на ПП "Има такъв народ" и участва в Националния съвет и Арбитражно-контролната комисия на партията. Пламен Николов е член и на постоянните комисии по "Образование и наука", "Външна политика" и "Култура" към ПП "Има такъв народ".

Той бе избран след кастинг, излъчен в ефира на тв 7/8 преди три години.

Народен представител в 45-то Народно събрание, ПГ "Има такъв народ", избран от 25 МИР - София-град.

Народен представител в 46-то Народно събрание, ПГ "Има такъв народ", избран от 30 МИР - Шумен.

Владее английски, немски и руски езици.

Семеен, с две деца.

 

Очаквайте подробности.