Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се противопостави на предстоящото утре гласуване на кабинета "Денков-Габриел" и призова за протест пред сградата на Народното събрание. 

"Правителството на американското посолство ще бъде гласувано утре в парламента. Призовавам преди това всеки свободен българин да дойде в 12:00 ч. пред Народното събрание, а в събота, също в 12:00 ч. пред Народното събрание, "Възраждане" организира национален протест срещу пълзящия държавен преврат, който американските агенти в страната ни извършват в момента", написа Костадинов във Facebook. 

Според Костадинов България е ударила "зверско дъно в историята си". На прага сме да загубим за трети и последен път в историята своята държава, смята той и призовава да не го допускаме. Костадинов заявява, че утре ще гласува срещу правителството.

Сутринта кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Около два часа след това бе издаден и съответният президентски указ, а председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента за утре, 6 юни. 

В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета.