"Възраждане" ще започне да управлява след няколко месеца. Такава прогноза направи лидерът на партията Костадин Костадинов с пост в профила си във Facebook, където коментира новопоставените метални решетки на официалния вход на парламента.

"Вчера управляващите тихомълком сложиха метални решетки на централния вход на Народното събрание. Днес "Възраждане" поиска от председателя на парламента решетките да бъдат демонтирани. Така или иначе железата ще бъдат махнати", коментира Костадинов и подчертава:

"Остава само да видим кога и от кого - сега от управляващите, или след няколко месеца от нас. Когато Възраждане започне да управлява".

Малко по-рано пред Dir.bg от пресцентъра на парламента заявиха, че Националната служба за охрана е изискала от ръководството на Народното събрание поставянето на метални решетки на парадния вход на историческата сграда.

Искането на НСО е било отправено в писмен вид със съответната експертна преценка до главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова. Съответно, Килфанова, която е работила като юрисконсулт и началник сектор в МВР преди кариерата й да продължи в парламента, е предоставила разрешението за монтирането им.

От НС уточниха, че поставянето на решетките е станало в събота и неделя. То е било предварително съгласувано с Министерство на културата, откъдето са дали зелена светлина, тъй като нямало нарушение на целостта на сградата.

Сградата е паметник на културата, поради което се изисква разрешение от компетентните органи.

В същото време от парламентарния пресцентър припомниха, че по същия начин - по искане на НСО са били поставени метални решетки на входа на другата парламентарна сграда, откъм Ларгото и срещу МС, през 2019 г.