Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадиинов се отказа да кани руската посланичка Елеонора Митрофанова и временно управляващия посолството на Беларус в Народното събрание за откриването на 48-ия парламент. Това каза самият той в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Костадинов уточни, че след скандала вече унижението е голямо и едва ли дипломатите биха се отзовали, дори и да им отправи покани от името на "Възраждане".

Вчера лидерът на "Възраждане" се закани, че ако ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС решат да поканят украинския прездент Володимир Зеленски да проиизнесе реч на първото, тържествено заседание на новото НС, то той пък от името на своята парламентарна група ще покани двамата посланици, за които адмиинистрацията на парламента разпоредии на Външно да не получат покани за церемонията. По думите му вече седмица се занимава обществото с тази тема, като това е "тотална инфантилизация и дебилизация на българската политика".

"На този фон държавата умира", каза Костадинов и даде пример с демографската криза - намаляващото и застаряващ. Бюджетът на държавата се пука по шевовете, каза още лидерът на "Възраждане". Той акцентира, че важните теми за българите в момента са цените на ток, газ, храни, както и дали България ще се намеси във войната в Украйна. По думите му конфликтът ще се разгори още.

Според него има решение в американското посолство за създаване на кабинет с участието на ГЕРБ, ПП, ДПС, "Демократична България" и "Български възход". 

Костадинов не пожела да отговори на въпроса, ако получи третия мандат, той ли ще бъде премиерът, излъчен от "Възраждане".

"Възраждане" ще работи за запазване на българския лев, като за целта ще настояват за референдум по темата. Костадин Костадинов каза, че имат амбицията да преосноват и да управляват България.

Той коментира и казуса с подалия оставка зам.-шеф на Столичния общински съвет Борислав Иванов, който заяви желание да се присъедини към "Възраждане". По думите на Костадинов общинарят от "Атака" не е подал молба за членство. Лидерът на партията призна, че двамата се познават много добре, но не одобрява всички аспекти на неговото поведение.

Иванов беше зам.-шеф на СОС и председател на комисията по обществен ред, а подаде оставка, след като се опита да свали украиинското знаме от фасадата на Столична община, нахлувайкиии на балкона през кабинета на кмета в негово отсъствие. Постъпката му предиизвика всеобщо възмущение, след което общинарят от "Атака" подаде оставка.

Лидерът на "Възраждане" отказа да се извини на медиите, които обяви за агенти на САЩ и призова да напуснат пресконференцията му в БТА преди седмица. На призива на водещия Георги Любенов да им се извини, Костадинов обясни, че ги приема като свои "опоненти от американското посолство", а не като медии. И обеща, че ще го направи отново, ако се наложи.

"Огромна част от обществото реагира така - отдавна трябваше да се направи това", коментира Костадинов и потвърди, че чете "Дневник", "Капитал", КлубZ, Медиапул, но ги обвини в необективност и прокарване на чужди интереси заради чуждото финансиране, което получават. И отново се зарече да гони техни журналисти от свое събитие. "Ще ги призова да напуснат, както миналия път. Ние не сме изолационисти, но нас ни правят на глупаци", каза още Костадин Костадинов.