Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това обяви Надежда Йорданова от "Демократична България" след срещата на парламентарните групи в НС.

Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус Никита Лешуков. От коментарите на политиците след срещата се разбра, че това е позиция на Външно министерство и на ЕС, поради което партиите ще се съобразят с нея.

Йорданова посочи, че е много удовлетворена от подкрепата на предложението на ДБ.

"Мнозинството от политическите партии в 48-ото Народно събрание подкрепиха нашето възражение и Митрофанова, и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на новия парламент", заяви новата депутатка от ДБ. Йорданова поясни, че няма задължителен списък за това кои гости трябва и кой - не трябва да бъдат канени на откриването на новия парламент. Това ставало по преценка на страната-домакин кого да покани. НС ще уведоми МВнР, което изпраща поканите, и няма да включи представителите на двете дипломатически мисии в списъка.

Предложението руската посланичка да не получи покана за тържественото заседание беше на "Демократична България" и се подкрепяше от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, които пък се заканиха, че няма да стъпят в пленарната зала, ако Митрофанова присъства.

Снимка: БТА

Задоволство изказаха и от ГЕРБ. "Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението, че не следва да бъде канени посланиците на Руската федерация и Република Беларус", заяви председателката на ПГ Десислава Атанасова след срещата. "Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията, защото формално все още нямаме право на заседателен глас, но всички имаме право на политическа позиция", каза тя. Атанасова добави, че становището на ГЕРБ изразява и позицията на техните избиратели. "И в този смисъл администрацията на Народното събрание няма да изпрати покана за участие в тържественото заседание на Народното събрание на тези посланици", разясни Атанасова.

Десислава Атанасова припомни, че България беше обявена от Руската страна за неприятелска държава, но не очаква сериозна влошаване на отношенията между двете държави.

Снимка: БТА

"Считам, че България трябва да защити националния си интерес, а нейният национален интерес е да продължи да отстоява европейските ценности. Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията и войната", допълни тя.

И преди днешната среща политическите сили потвърдиха позициите си "за" и "против". А от ДПС, които до този момент запазиха мълчание, се присъединиха към ГЕРБ, ПП и ДБ против присъствието на Митрофанова в пленарната зала за началото на пленарната сесия.

Снимка: БТА

"Нашата позиция е ясна - няма място госпожа Митрофанова на заседанието другата седмица", заяви избраният за депутат от ДПС Хамид Хамид. "Това е решение на Европейската служба за външно действие след агресията на Руската федерация в Украйна", уточни на свой ред Станислав Анастасов.

На влизане в НС Андрей Гюров, който беше председател на ПГ на "Продължаваме промяната" в предишния парламент, коментира, че и неговата формация е против присъствието на руската посланичка на тържественото заседание на 19 октомври.

"За нас мястото на посланик Митрофанова не е на тържественото заседание, а на депутатите е мястото в залата. Има си протокол, ще обсъдим, ние представили нашата позиция и те ще предприемат необходимите действия", каза Гюров.

Снимка: БТА

"За" присъствието на Митрофанова заедно с другите посланици се обявиха от "Възраждане" и БСП.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че няма какво да се коментира повече, след като тяхната позиция е ясна, а депутатът от "Български Възход" Георги Самандов напомни, че има протокол и Митрофанова е дипломат, като всички останали.  

"Поканата не е персонална, тя е до целия дипломатически корпус, така че поканен е целият дипломатически корпус", каза Самандов.

Снимка: БТА

След срещата обаче позицията на "Български възход" претърпя еволюция - оказа се, на базата на представено становище от МВнР по време на разговора.

"Не мога да го коментирам, има инструкции от ЕС, които трябва да бъдат спазвани. Нашата позиция е спазване на правилата, има правила, има протокол", каза на излизане Самандов. "Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Българското общество има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници и е малко рано да навлизаме в политически пиар. 

"Не може Митрофанова да бъде главен герой на откриването на НС, не бива, не трябва, недържавническо е, неинституционално е затова и ще се придържаме към позицията на Външно и на ЕС, точка по въпроса, а тя е да не присъстват на откриването на заседаниието", допълни и съпартиецът му Румен Йончев.

От БСП пък казаха, че позицията на Външно не е подписана от външния министър.

"Позицията на ПГ на "БСП за България" е, че трябва да се спазва държавният протокол и всички посланици, включително г-жа Митрофанова, трябва да присъстват", заяви Георги Свиленски. "И аргументите, които чухме горе, абсолютно не отговарят на никакви аргументи с това, че не трябва да бъде поканена. Включително беше представена позиция на постоянния секретар на МВнР. Учудващо защо министърът на външните работи не го е подписал, а го пуснал през постоянния секретар.

Позиция, която стъпва на някакви насоки от Европейския съюз да не се канят посланиците не само на Руската федерация, а и на Беларус", добави Свиленски.

В отговор на запитване от Dir.bg какъв е редът при подобни случаи, малко преди срещата на политиците, от Външно министерство заявиха, че това е въпрос от компетенциите на Народното събрание.

"При отправянето на покана към представителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, за присъствие на първо заседание на новоизбрано Народно събрание е установена практиката администрацията на НС да изпраща писмо до Министерството на външните работи, с което отправя молба за изготвяне на вербална нота с покана до акредитираните посланици у нас", отговориха от МВнР.