Това дали Митрофанова ще дойде на откриването на парламента или Зеленски ще изпрати видеообръщение, са важни теми, но не са най-важните за обществото и партиите се объркват в приоритетите си. Те не са намерили добре фокуса, подреждат проблемите по грешен начин. Това заяви в "Още от деня" по БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев.

"Имам усещане за разминаване на дневния ред на обществото и парламента, защото в края на краищата дали Митрофанова ще дойде или не - разбрах, че няма да дойде - но дали ще дойде, нито ще направи коалиция, нито ще направи парламент, нито ще приеме бюджета или 22-те закона по ПВУ, нито ще осигури компенсациите за тежката зима и т.н. В момента имаме много тежка ситуация в държавата, която изисква друга отговорност от политиците и имам усещането, че парламентът се плъзга по повърхността и се занимава със Зеленски и Митрофанова, които са важни, но аз лично бих направил приоритетите по друг начин", каза Кутев.

Говорителят на кабинета заяви, че много се надява да се направи правителство и няма съмнение, че българското общество и политиците, и партиите са евроатлантически и никой у нас не подлага на съмнение евроатлантическата ориентация на България.

"Чувал съм някакви неща от "Възраждане", но като цяло изборите го показаха, че нямаме колебание като общество в евроатлантическата ориентация, не стои въпросът дали България ще бъде ориентирана към ЕС и НАТО. Това за мен е сигурно за България. Въпросът е в каква степен ще бъдем ефективни в управлението на собствените си ресурси и можем ли да осигурим на гражданите това, което заслужават", каза той.

По думите на Кутев президентът отложи с една седмица събирането на парламента, за да даде време на партиите да се разберат и да намерят начин.

Въпросът е този парламент да излъчи работещо правителство и стабилно мнозинство, които да може да решават проблемите с пенсиите, инфлацията, които зависят от бюджета. Ако всичко върви нормално, би трябвало до края на октомври да има ново правителство и то да работи по бюджета, каза той.

"Надяваме се и настояваме да се състави мнозинство, което да излъчи правителство, за да може тази процедура да мине, иначе ще бъде много мъчително и опасно", каза той.

На въпрос дали правителство ще има с първия мандат Кутев беше категоричен, че трябва да се използва всяка възможност. Това е отговорност към България.

По отношение на вероятността третият мандат да бъде връчен на "Български възход" Кутев каза, че неговият личен опит сочи, че вероятността да се създаде правителство с третия мандат е винаги по-малка, отколкото с първия.

"Усилията трябва да се правят сега веднага, трябва да се търси изход за България от многото кризи. Не бива да разчитаме на третия мандат", каза той.

По думите му държавата сигурно може много дълго да се управлява от служебни кабинети, но въпросът е, че най-добре е това да не става. Заяви, че мечтае за стабилни правителства с 4 години на управление. За да проведеш основни реформи трябва повече политическо време, каза той.

За понижението на цените на газа заяви, че интерконекторът е ключов. По думите му обаче падането на цените са благодарение и на търговете за газ. За първи път у нас газът се купуваше с търгове и това показа резултат. Важна е и работата на президента, който с помощта на Мицотакис успя да осигури слотовете.

С усилията и на служебния кабинет успяхме да върнем, макар и с малко цените на горивата - бензинът вече е под 3 лв, каза Кутев.