"Единственият кабинет, който ще подкрепим, е кабинет с мандат на "Възраждане". Ако третият мандат бъде връчен на нас, ние ще представим кабинет, готови сме", заяви на първата пресконференция на партията след вота лидерът й Костадин Костадинов.

Той не скри, че е скептичен за съставянето на кабинет и предвиди скорошни избори след вчерашния отказ на ПП да подкрепи ГЕРБ, макар, по думите му, да има още няколко варианта за такъв.

"Към настоящия момент българските граждани, като че ли не успяха да разрешат политическата криза. Не че е невъзможно да има правителство - има три варианта, но след изявлението на ПП, че няма да подкрепят ГЕРБ, това беше елиминирано като вариант", коментира Костадинов.

Според него съществуват и други конфигурации за кабинет, но няма да са стабилни. 

"Има втори вариант обаче, който обединява ПП с ДБ, ДПС, БСП, отново евроатлантически формации, отново общи ценности и геополитически виждания. Има и трети - ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП. Няма невъзможни неща в българската политика", прогнозира Костадинов. "Нашите избиратели чакат нови избори, за да станем първа политическа сила, добави той.

"Пред формациите, които са на първо и второ място, съществуват два варианта - или да направят правителство и да ги бият техните избиратели, или да не направят правителство и да ги бие американското посолство. Дилемата им е много тежка. И това може да направи така, че да отидем на избори много скоро", обобщи той възможните хипотези за кабинет.

Той разтълкува успеха на формацията си с аргумента, че "Възраждане" прави това, което говори и говори това, което мисли. И направи извода, че партията реално е първа политическа сила, тъй като останалите две - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са коалиции.

"Хубавото нещо на демокрацията е, че дава възможност за избор, а най-хубавото е, когато са по-чести изборите, защото дисциплинират избраниците и не позволяват на политиците да се самозабравят, да се мислят недосегаеми и да презират собствения си народ. Хубаво е това за българските избиратели, защото имат възможност да поправят грешките. Лошо е за избраниците, защото биват изхвърляни от политическата сцена", заключи Костадинов.

По думите му в момента "политическата криза е налице поради простичък факт - статуквото, изградено вече 33 г., агонизира пред очите ни".

Лидерът на "Възраждане" все пак декларира готовност да разговаря с всички останали политически сили, защото така вижда демокрацията.

Той даде една от последните си пресконференции в БТА с аргумента, че на партията вече е отпусната централа от държавата и занапред там ще прави своите изявления. На тях няма да кани медии с чуждо финансиране, повтори тезата си той, защото по думите му, те били пропагандни канали.

Костадинов се похвали с резултата на "Възраждане" в чужбина, като посочи, че партията е първа на вота в Испания и Италия, а втора в САЩ и Канада, като печели в Лас Вегас и Солт Лейк Сити.

На журналистически въпрос дали трябва да бъде арестуван Владимир Путин, ако стъпи на българска територия, той отговори по подобие на президента Румен Радев - че такава хипотеза не стои и не е сериозно да бъде коментирана.

В същото време по повод на ареста на Доналд Тръмп заяви, че партията подкрепя водената от 45-ия президент на САЩ политика, защото изповядва същите убеждения за консервативност в обществото и превес на родното производство в икономиката.

"Подкрепяме начина, по който Доналд Тръмп определяше и водеше американската политика. Това, което правеше той в САЩ, искаме и ние да го направим в България", заяви Костадинов. И не скри, че е за промяна в американската политика, подкрепяйки тази на републиканците. "Готови сме да разговаряме с всяка една държава за това - която ни възприема като партньор. Аз господар нямам освен българския народ", каза още лидерът на "Възраждане", като нееднократно повтаряше, че останалите политически сили у нас са зависими от американското посолство.

По време на пресконференцията гражданин, представил се като ютюбър, прекъсна въпросите на журналистите и го попита защо е злоупотребил с личните данни на стотици български граждани, на което Костадинов не отговори в конкретика, но призна, че е бил подготвен за такива провокации от хора, които не са журналисти. И посочи, че преди два дни е спечелил дело за клевета.