Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще разговаря за кабинет с всички политически сили, при това лично и в качеството си и на депутат. Той изведе пред скоби най-важната и единствена задача на 49-ия парламент - съставяне на редовен кабинет. Все пак Борисов постави акцента върху преговорите с вторите на вота от ПП-ДБ, защото тогава правителството би било най-стабилно.

Той очерта кои са бъдещите му партньори в евентуален кабинет. "Нашите естествени съюзници са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, които са за влизане в Шенген и Еврозоната".

"Преди избори се чертаят разделения, но след тях се търси мнозинство. Затова ние ще поканим абсолютно всички партии, които българският народ е изпратил в парламента. Най-стабилно управление е коалиция между големите партии", заяви Борисов. Това, по думите му, ще успокои бизнеса и народа. И напомни, че неведнъж досега го е казвал.

"За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към първата, защото това би било най-стабилното, най-евроатлантическо. Личните ни чувства нямат никакво значение. В момента, в който президентът ни връчи мандата, ще поканим всички партии", каза той. 

По думите му поканата е за разговор "най-приятелски - редовно, стабилно, в посока Европа, подкрепа на НАТО, Шенген и Еврозоната", които за Борисов са важните неща.

И отвори вратата за участие в кабинет дори за служебни министри.

"Ако иска и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат. След мен Радев е сред най-дълго управлявалите като премиер, та ако иска, да има приемственост. Слагам го на масата и това - нямам разделителни линии с никого", заяви Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че без редовно правителство бюджетът няма да бъде подкрепен от ГЕРБ.

Борисов смята, че е редно тези, които са счупили държавата и са изтеглили заемите, да участват в решаването на проблемите, които са оставили.

Снимка: БТА

"Без редовно правителство няма да има бюджет. Ако някой мисли, че няколко месеца ще ни хейти, че вадим каруцата от калта, няма да стане", подчерта Бойко Борисов.

Акцентира и на намерението си да разговаря и с "Възраждане", защото тяхното постижение на вота като трета политическа сила не бива да се омаловажава. "Ще говорим с тях много сериозно, защото и огромен брой висшисти вече гласуват там, така че никой няма право да омаловажава успеха им", заяви Борисов. По думите му повишаване на резултата има и "Да, България". 

Това е първото изявление от страна на ГЕРБ-СДС след изборната нощ, три дни след вота на 2 април. Формацията в коалиция със СДС спечели парламентарните избори с 2% преднина пред коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Вторите, от ПП, вече обявиха, че по никакъв начин няма да подкрепят мандат и кабинет на ГЕРБ. Все още обаче не са казали своето мнение по въпроса за коалиция между първия и втория от "Демократична България" - двете партии в нея, ДСБ и "Да, България" също проведоха своите съвещания във вторник и ще обявят своите позиции в четвъртък.

Снимка: БТА

След като обяви, че ще преговаря с всички, Борисов каза, че на други въпроси на журналисти няма да отговоря, за да "не нарани и обиди" загубилите. Все пак отговори дали подкрепя импийчмънт срещу президента Румен Радев. Отговорът му беше категорично "не".

"Ако има редовен кабинет, Радев няма да излиза извън правомощията си и ще си има само президентски функции. Ще стана депутат и ще водя лично преговорите за кабинет, за да знам кой носи отговорност", увери още той.

Лидерът на ГЕРБ благодари за подкрепата на вота на избирателите.

"Някои медии и анализатори ме обвиниха в предателство, че с меко говорене съм намалил процента на ГЕРБ. Аз бях искрен, а сега съм още по-искрен. Това е смисълът на парламентарната демокрация.

Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство. Има състезание, победители и победени", обобщи Бойко Борисов.

"Нека загубят партиите, но да спечели народът и държавата. При правителство, ще се направят всички реформи, обещал съм", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.