Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов по време на дискусия със студенти в Софийския университет, на която представи идеите за съдебна реформа, предаде БГНЕС.

Политическата система в България така се е сложила, че хората, които се занимават с политика, по начина, по който се прави в България, разчитат на безнаказаност, каза правосъдният министър пред студентите.

За да се продължи това нещо има в голяма степен много внимателно поддържане на съдебната система в продължаващо влияние от страна на политическата власт.

"Разкачането на съдебната система от политическата система е ключова цел, която ние трябва да постигнем", заяви Иванов и посочи, че въпросът до голяма степен се свежда и до чисто човешки модели на поведение и манталитетни проблеми.

Стратегията си поставя като първа цел независимостта на съда и аксиоматично в този смисъл се опитва да поставя и темата за борбата с корупция.

Изхожда се от гледната точка, че всяко едно нещо, което ограничава независимостта на съдията може да бъде източник на неговото корумпиране.

Иванов посочи, че независимостта на съдията означава, че в съдебно заседание, когато той трябва да решава, трябва да мисли само за две неща – фактите и закона и на вътрешно убеждение да се произнася.

"Ако съдията мисли за икономически фактори, ако се бои от общественото мнение, ако се притеснява какви ще са последиците от едно или друго решение за неговата или нейната натовареност, за кариерното развитие – всяко едно от тези неща е потенциален корумпиращ фактор", каза той.

Наблюденията му са, че "доколкото можем да говорим за влияние върху конкретни съдии по конкретни дела, това влияние в много по-голяма степен се оказва по други начини, а не това, което ние наричаме подкуп".

Стратегията се занимава и с реформиране на кариерния процес. Министърът посочи и наблюдения, че към заемането на председателки места в съдилищата има един "доста нездрав интерес".

"Ако всичко беше нормално това трябваше да са едни доста скучни места", каза Иванов и заяви, че този интерес е необясним сам по себе си.

"И наистина на практика се вижда, че последователно йерархичната структура на съдебната власт, засилената йерархична структура оказва своето влияние върху съдиите", заяви Христо Иванов.