Оправдания за предстояща загуба на ГЕРБ на евроизборите видя лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказването на премиера Бойко Борисов за евентуална афера "Костинброд 2". Това каза тя в предаването на bTV "Тази сутрин", където гостува заедно с водача на червената евролиста Елена Йончева. Нинова заяви още, че министър-председателят управлява чрез всяване на страх. 

Костинбродската афера се превърна в нарицателно за опорочен вот, макар да не бе доказана в съда. Скандалът с 400 хиляди надпечатани бюлетини се разрази по време на изборите през 2013 г. 

В понеделник министър-председателят Бойко Борисов обяви в ефира на същото предаване, че опонентите му готвят подобен сценарий и за предстоящите избори. Запитана от водещия дали БСП стяга "Костинброд 2", Нинова категорично отрече и отдаде на страх от загуба всякакви подобни изказвания. 

Нинова се обяви и за въвеждане на съдебен контрол над актовете, налагани от главния прокурор. "Вярвам в Прокуратурата, но това не ми пречи да настоявам за съдебен контрол", каза още тя. По думите й това ще подобри работата на държавното обвинение. 

Другият гост в студиото Елена Йончева заяви, че Бойко Борисов е прав, като отрича собственост на къща в Барселона. 

"Тя не се води нито на г-н Борисов, нито г-жа Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма "EMA BGS SL". Това е фирма, регистрирана на мястото на къщата и чийто управител в началото е била г-жа Борислава Йовчева. Искаме да бъде разследван пътят на парите - тези 1,7 млн. евро, които са постъпили в сметката. Тези средства са постъпили от офшорна фирма, кипърска - собственост на безработен кипърец", каза Йончева.

"Ние не се интересуваме от личния живот на Бойко Борисов. Искаме от главния прокурор да провери тази офшорна сметка и какви пари са постъпили от Иван Саздов. Също така, настояваме да се поиска цялата информация от прокуратурата в Каталуня. С тази офшорна фирма е свързана друга офшорна фирма, чиито управители са ефективно осъдени за пране на пари и укриване на собственост", допълни Йончева.

Водачът на листата на БСП каза още, че ще предоставят на прокуратурата всички документи, с които разполагат.

"Радослав Иванов наследява целия бизнес на Борисов, включително и фирмата "Ипон". Ние внасяме сигнал да бъдат разследвани тези имоти. Искаме да попитаме Радослав Иванов дали не е подставеното лице на Борисов за правене на бизнес", посочи още Йончева.

По думите на Йончева, представители на фирмата са Иван Саздов, управител на тенис кортовете в Банкя, и Радослав Иванов, братовчед на Бойко Борисов.

Водачът на евролистата на социалистите Елена Йончева заяви, че ѝ липсва журналистическата професия.

"Аз знаех срещу какво се изправям, затова влязох в политиката. Не съм предполагала, че ударите срещу мен ще бъдат толкова безскрупулни и жестоки. Мафията удря жестоко. Прокуратурата трябва да разбере коя е мафията", заяви Йончева.

Тя добави, че живее под наем и се издържа само от заплатата си с уточнение, че има наследствени имоти от нейния дядо.