В тези избори задължително трябва да отбележите, ако искате да подкрепите водача на листата. Първият няма предимство, ако не е отбелязано предпочитанието, обясни в предаването "Лице в лице" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) - Александър Андреев.

"Няма как да се повтори аферата "Костинброд", тъй като с изборния кодекс от 2014 г. е определено, че печатницата на БНБ отпечатва и бюлетините. Тя би мога да възложи на подизпълнител отпечатването, в момента тече обществена поръчка. Там сигурността на бюлетината и всички защити са гарантирани", обясни още Андреев.

Надявам се че с помощта на общинските и областните администрации при организацията на изборите няма да има забавяне при предаването на протоколите, отбеляза още говорителят на ЦИК.

По думите му трябва да се има предвид, че тези избори, за разлика от местните, са много по-лесни от организационна гледна точка.

"Машинното гласуване ще има в 3000 секции. Цената, която е определена за наем за една машина е 3000 лева с ДДС, но в нея влизат и много съпътстващи дейности на тази машина", поясни още Александър Андреев.

Списъкът със секциите вече е качен на сайта на ЦИК.

Можете да видите кои са избирателните секции, в които можем да гласуваме машинно и в прикачения файл тук >>

r230-ep-opredelyane-sekcii-mashinno-glasuvane-prilojenie-cik-ep-2019-ech.docx
docx, 268 KB