ББР да има лимит при отпускането на кредити на фирма до 1 млн. лева - това предлага лидерът на БСП Корнелия Нинова в пост в своя профил във Facebook. Тя уточнява, че лимитът все пак трябва да бъде одобрен и от представители на малкия и средния бизнес.

"Как трябва да стане? Алтернативата е: слагане лимит на кредита за една фирма- например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен)", заявява Нинова.

Предложението ѝ идва ден след като служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да провери защо кредити в размер на 1 млрд. лв. са отпуснати на 8 големи фирми, вместо да бъдат разпределни на малкия и среден бизнес.

Председателят на БСП предлага, освен таван на кредитите, определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за българско производство.

"В цял свят в момента отговорните държавници стимулират националните си икономики. Неслучайно и Европейската комисия промени критериите за държавна помощ. Сега е най-удобният момент да се инвестира в българското, родното. Стига да искаш да правиш икономика, а не далавера", пише Нинова. 

Тя използва актуалността на темата за ББР, за да припомни, че партията ѝ от години твърди, че "Борисов превърна ББР в банка на олигарсите".

"От вчера кредитите на Българската банка за развитие са много коментирани и интересни. И понеже напоследък лидери на новопоявили се партии се упражняват на гърба на БСП, наричат ни беззъба опозиция и манипулират общественото мнение, ще припомня следното отпреди повече от година: "Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери. И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които "уж" ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв. годишно", заявява в поста Нинова.

И завършва публикацията си с въпрос, отправен към "Има такъв народ" - "Каква е позицията на главния претендент да управлява ИТН за ревизия на ББР?"