Никога в най-новата ни история не се е събирал такъв протестен вот, както по време на председателството и това е реалната оценка за него. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в партийната централа.

"72 протеста за 6 месеца на две дена и половина по един протест, различни, на различни групи българи. Председателството беше отворено с 9 митинга и протеста. Последваха лекари над 20 общински болници, бургаски граждани срещу обгазяването, блокиране на международния път Е-79 от Видин, протест на работещи в образованието, родителите на деца с увреждания, протест срещу Истанбулската конвенция", каза Нинова и добави, че председателството не е могло да обедини народа, а ще породи евроскептицизъм.

"Председателството на Съвета на ЕС завърши, ние изчакахме всички мероприятия, да мине срещата "16+1", за да дадем своята политическа оценка", каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова поясни, че БСП се основава на най-важния документ в парламетарната република - решението на Народното събрание, с което се е приела програмата на председателството и неговите приоритети. "Не знам дали си спомняте, че трите ключови думи на председателството бяха трите "к" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Девизът беше "Съединението прави силата". Нашата оценка е добра организация със слабо съдържание. Красива, но празна опаковка. Вместо лидерство и водачество на Европа - еднопартийно занимание, което доведе до отстъпление на права на европейски граждани", каза Нинова.