"ПП-ДБ изобщо не са проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най-голямото политическо предателство през последните години в България", посочи в предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Тази коалиция е сглобена от омерта и желание за власт. Това е коалиция, която да освободи Бойко Борисов от търсене на отговорност и няколко души от ПП. Първите им заявки са, че няма да се дадат имунитети на депутати, ще сменят регулаторните органи", допълни тя.

"Нямаше какво да питаме членовете на партията за мандата на ГЕРБ. В преговорите не се разбра какво правителство се предлага. Разговорите не бяха сериозни, а целяха да се притиснат "Продължаваме промяната" и "Демократична България", обясни Нинова.

Според нея 49-ото Народно събрание е трябвало да излъчи надпартиен кабинет и подчерта, че БСП ще е опозиция на правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"През всичките години не му клекнахме. Къде са АТАКА, АБВ, НФСБ, "Патриоти", РЗС? Който се е прегърнал с Бойко Борисов, е приключил", категорична е Нинова.

Съдебната реформа

Тази нова ротационна коалиция на едноръките джентълмени - помните, че щяха да си режат ръце, ако се съберат: ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следователи. ГЕРБ предлагат да бъде от съдия и законите на Крум Зарков са такива и ГЕРБ ги подкрепя", коментира лидерът на БСП. Нинова заяви, че онзи ден е имало "шокиращо" изказване от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ. Чолаков призова от трибуната "подкрепете законите", те са противоконституционни, но Конституционният съд (КС) ще ги отмени, отбеляза тя. "Каква съдебна реформа искате да правите? Вие разбирате, че гласувате нещо противоконституционно, призовавате да нарушим всички Конституцията, надявайки се КС да отнеми след шест месеца. Тогава какво става със съдебната система - хаос върху хаоса", попита лидерът на БСП.

"Много преди Иван Гешев да излезе с тази пресконференция, ние предложихме друга конструкция на правителство - изваждане на пет задачи, срок на изпълнение, надпартиен премиер и експерти", уточни Нинова.

"Винаги сме били за оставката на Гешев, но това, което се предлага не е решение на съдебна реформа. Това ще налее хаос и несигурност в съдебната система. ПП-ДБ предлага главният прокурор да бъде разследва от следовател. ГЕРБ и Крум Зарков предлагат от съдия", посочи председателят на БСП.

"Това е реформа - "сменяме Гешев, слагаме Пешев". Няма задълбочена и истинска промяна, която да доведе до справедливост и истинско правосъдие", каза още тя.