Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира лаконично обявената вчера кандидатура на Мая Манолова за кмет на София. Преди заседанието на Националния съвет на партията тя посочи някои от силните качества на омбудсмана, но не даде отговор на въпроса дали ще я подкрепи в предизборната надпревара за столицата.

"Ще чуете какво мисля за кандидатурата на 11 септември на Градската конференция, на 15 септември - на Националния съвет, който трябва да утвърди решението на градската конференция", коментира Нинова, а след въпрос как оценява шансовете на Манолова, допълни: "Шансове не оценявам, не сме врачки, оценяваме качества. Мая е способен човек, динамичен, енергичен, така че на 11-и ще видим дали градската конференция ще я подкрепи и на 15-и дали националният съвет ще я потвърди."

"Кандидатирането на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София е очаквано", коментира и председателят на БСП-София Калоян Паргов, като й пожела успех в "тази сериозна мисия, с която се натоварва". Той потвърди, че на 11 септември Градската конференция на партията ще реши дали да издигне или да подкрепи кандидат за кмет на столицата.

Относно кандидатурата на Мая Манолова за столичен кмет, заместник-председателят на Народното събрание и член на НС на БСП Кристиан Вигенин коментира, че не вижда по-добър кандидат за кмет на София от нея.

"Смятам, че трябва да я подкрепим, аз лично ще я подкрепя", каза той и посочи, че е делегат на Градската конференция на БСП в София.

"Разбира се, че трябва да бъде подкрепена. Още повече че, доколкото имам информация, по-ярка кандидатура, по-убедителна от средите на левицата не виждам", коментира и Атанас Мерджанов, член на НС на БСП. "Мая има своите шансове и следва да се направи максимално консолидираното политическо поведение за извоюване на победата", добави той.

От своя страна Корнелия Нинова анонсира, че се очаква днешното заседание на Националния съвет да утвърди основната част от кандидатите на БСП за местна власт.

"Ще разгледаме и утвърждаваме над 100 кандидатури на кметове, издигнати на проведените досега конференции. Поканили сме областните председатели, заседанието ще е разширено - всеки да си каже мнението. След него се надявам да имаме над 100 кандидати - утвърдени и готови за регистрация. Профилите им са различни. Имаме и партийни кандидатури, имаме и такива от инициативни комитети, имаме с широки местни коалиции. Прави впечатление едно разширяване на ядрото и подкрепяне на нашите кандидати от повече партии в сравнение с миналите местни избори", заяви Корнелия Нинова.

На въпрос дали има обструкции по различните предложения, тя потвърди, че "има един двама, които ще обсъждаме". Корнелия Нинова отново посочи вече заявената цел, според която БСП очаква да увеличи броя на кметовете си със 100%, а на общинските съветници - с 30-40%.

Преди да влезе на заседанието на Националния съвет, председателят на БСП коментира и последната законодателна инциатива на партията:

"Време е да спрем само с говоренето и да пристъпим към конкретни мерки. Вчера подписахме и внесохме закон, с който предлагаме да няма съкратено производство, при самопризнание да няма намаляване на присъдата от доживотна без право на замяна - в случаите на престъпления, които водят до тежки телесни повреди или смърт".

Корнелия Нинова припомни, че през лятото са се случили няколко изключително тежки престъпления, едно от които завърши със смъртта на дете. По думите й чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно.

"Много политици и почти всички партии през лятото говорихме по този случай и се наддаваше за наказания. Всичко остана само на думи, без реални действия. Апелирам към колегите от другите парламентарни партии - утре започваме работа в парламента, нека това да е един от първите закони, които гледаме", каза Корнелия Нинова.

Тя обясни, че левицата е бързала да го внесе, за да е готов на банките, а не да се губи време. Според нея има спешна нужда от този закон заради справедливостта и наказанието на такива хора. Председателят на БСП подчерта, че ако НС го приеме по-бързо, той може да се приложи за случаите в Сотиря и да не стане като в случая на убийството на журналистката в Русе, за който е вече е късно - имаше самопризнание, приложи се съкратено производство и нямаше доживотна присъда.

"Настояваме за бързо гледане на закона, бързо приемане на две четения, ако трябва със съкратени срокове между първо и второ четене, за да може да влезе в сила законът и да се приложи за тези конкретни случаи", заключи Корнелия Нинова.