Темата на заседанието бе „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност”.

Пред КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев изнесе доклад за състоянието на Въоръжените сили и за пореден път ще поиска актуализация на бюджета за отбрана тази година, въпреки че премиерът Бойко Борисов вече даде сигнали, че това няма да стане.

Преди време президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО България да отделя повече пари за отбрана, но кабинетът оряза разходите в сектора тази година с над 70 млн. лева.

Вижте снимки >>

Демонстрация в подкрепа на членството на България в ЕС и НАТО организира Гражданският съвет на Реформаторския блок. Те смятат, че освен реформи, само за няколко месеца Ненчев е започнал борба с корупцията на всички нива в МО.

Около 100 души се събраха
пред президентството и разпънаха три големи транспаранта "България - сигурен и лоялен член на ЕС и НАТО", "Стоп на кремълската агресия" и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", предаде БНР.

"Говорят ни за това, че България трябвало да лавира, да търси своя интерес, едва ли не извънблоково. За тези лъжци, които си позволяват да говорят такива врели некипели, може да се каже само едно - България все пак членува в НАТО. НАТО е онази организация, чийто граници никога не са били прекрачвали от съветския или руския агресор и най-вероятно няма и да могат да бъдат прекрачени. Цяло щастие е, че България също най-сетне е в НАТО", заяви един от участниците.

Инициативата е подкрепена и от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия.

Акцията предизвика и контрапротест - на "Атака", който бе насочен срещу НАТО. Националистите издигнаха плакат "НАТО, не ни въвличай във война с Русия" и скандираха "НАТО вън".

Междувременно от партията на Ненчев - БЗНС, публикуваха позиция, озаглавена "Задкулисни играчи и Кремъл искат главата на министъра на отбраната Ненчев. Неудобен е за мафия и корумпирани политици".

"Един мъж с политическо достойнство показва, че му пука за тази България, за армията ѝ и честта ѝ, но не му пука за крадливите схеми на окопалата се военна, мафиотска бюрокрация", се казва в позиция, която призовава за демонстрация в негова защита и на 4 май.

Самият Ненчев коментира по-късно пред журналисти:

„Получавам подкрепа, която е много повече от коалиционната. Така че не виждам каквото и да е основание за оставка”.

Във връзка с искането за оставка на министъра съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви преди заседанието ма КСНС, че изобщо няма да коментира през медиите и да влиза в "един подчертано лош тон".

РБ организира привържениците си в защита на своите програми и реформи - в случая повишаване на боеспособността на въоръжените сили, добави той.

Лидерът на ДСБ подчерта, че България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност.

Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем”, добави Кънев.

Депутатът от Патриотичния фронт и зам.-председател на парламента Красимир Каракачанов пък коментира, че армията кара на последни издихания с въоръжението, което е имала още през 80-та година.

Каракачанов даде за пример всички "тези експерименти" – съкращаване на състава на въоръжените сили и закупуване на техниката.

Тези фрегати за какво са ни? Дайте да ги дадем на Министерство на транспорта да правят туристически круизи или армията трябва да бъде закрита и да остане почетната рота да марширува, да посреща президента, или трябва да помислим сериозно за армията”, каза иронично лидерът на ВМРО.

На заседанието присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, лидерите на парламентарните партии и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В крайна сметка беше взето решение, което не бе прието само от БСП и "Атака" - парите за отбрана да бъдат увеличени от догодина, тъй като за тази има други приоритети.