"Готов съм да сезирам КС, ако депутатите не вземат своето отговорно решение да се реши проблемът в Изборния кодекс", заяви той пред bTV.

"Не подкрепям никого" е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен.

Противоречието е записано в обнародваните на 26 май промени в Изборния кодекс, с които в България се въведе задължителното гласуване.

Плевнелиев призова народните представители да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите от изборите.

"Проблем има и той е очевиден. От една страна, един и същ глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне "Не подкрепям никого", същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати", обясни президентът и подчерта, че този проблем трябва да бъде решен в парламента възможно най-скоро.

Едно нещо много ме притеснява: всеки път в последния момент преди правенето на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Политическият елит и партиите трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря, допълни държавният глава.