Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, предаде „Фокус”.
Той припомни, че инициативата за почит на жертвите от комунистическия режим е започнала през януари 2011 г. с решение на Министерски съвет по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.
Честването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим съм убеден, че повече ще ни обедини, отколкото да ни раздели, добави той, цитиран от БТА.

„На 1 февруари 1945 г. 147 души от политическия елит на Третото българско царство получиха смъртни присъди от самопровъзгласилия се за Народен съд. Тяхната смърт се налага като един от символите на репресиите срещу българския народ, последвали установяването на комунистическия режим”, каза държавният глава.

Според него фактите не трябва да бъдат забравени - „за репресиите срещу елита на българската нация, фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз”.

Плевнелиев обясни, че ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на които в Европа има милиони. "Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото", подчерта той.
По думите му свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, но и да се защитават, включително и в тежки времена. „Благодарение на гражданското общество в България през последните години, усилията за осмисляне на комунистическото минало дават конкретни резултати. Израз на това е членството на България в Европейската мрежа за памет и съвест, създадена през 2011 година”, посочи президентът.

Словото му беше приветствано с възгласи „Браво, президенте! Ние сме с теб”.
Пред Мемориала се бяха събрали представители на Съюза на репресираните в България. На церемонията присъстваха и лидерът на СДС Мартин Димитров и депутатът от ДСБ Иван Иванов.
Венци бяха поднесени от името на министъра на отбраната, на Синята коалиция, на партия ГЕРБ, на евродепутатите от ГЕРБ, от Съюза на репресираните.

По-рано Синята коалиция поиска парламентът да почете с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим, предаде БТА. Депутатът Лъчезар Тошев припомни, че у нас в резултат на репресиите след 9 септември 1944 г. общият брой на осъдените на смърт е 2680, а 1921 са получили доживотни присъди.
"Редно е на този ден всички, без разлика на политическа принадлежност, да се обединим и да отдадем почит. Ето защо Синята коалиция поиска председателят на НС да призове депутатите да отдадат дължимото на жертвите на комунистическите репресии", обясни депутатът.

"Има консенсус в парламента и в българското общество е определен ден - 23 август, на който отдаваме почит на всички жертви, загинали при тоталитарните режими", припомни му парламентарната шефка  Цецка Цачева.
"Нека не ползваме датите, с каквито, за съжаление, българската история изобилства, за да почитаме през ден жертви на различни тоталитарни режими", допълни тя.

147 светещи фенера полетяха вечерта в небето в София - по един, в памет на всеки от избитите регенти, министри, депутати, царски съветници, генерали и висши офицери, предаде БГНЕС. По този начин клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България "Един завет" почете Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.