БСП и ГЕРБ обсъдиха бюджета на среща в парламента. От ГЕРБ смятат, че е добре да се продължи Закона за бюджета от 2022 г. и за 2023 г., докато социалистите държат да бъде внесен нов за 2023 г.

"Ние сме против, защото за нас това означава замразени социални плащания и замразена минимална работна заплата. Ние бихме искали да внесем бюджет с нови социални предложения", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Тези предложения ще са съобразени с макроикономическата обстановка и стабилността на страната. Както и г-н Борисов каза, "ще приемем и социалния пакет на БСП". Нека говорим отговорно какво е възможно и какво не", обърна се Нинова към ГЕРБ, цитира я Нова телевизия.

"Смятаме, че беше добре служебният кабинет да внесе нов бюджет, но щом не го прави, сме готови да обсъдим заедно второ четене на този закон за удължаване на бюджета нови точки, например в социалната сфера", каза Нинова. За 2023 г. са необходими нови 87 милиона допълнително за такива плащания. Тези пари не са предвидени в стария бюджет, въпреки че плащанията влизат от юли, посочи Нинова. "Не дай Боже ако има нови избори, оставяме държавата в доста несигурно положение", допълни тя. Тя изтъкна, че въпреки различията между двете партии "бюджетът трябва да е подобрен от този на служебния кабинет".

Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че партията също мисли, че трябва да има конструктивен диалог. "Отзовахме се на първата от вас покана, сега отново се отзоваваме, защото трябват решения за българското население, както и е нужно да вземам тези решения с колкото се може по-голям консенсус. Знам последствията от срещата ви с ПП вчера и факта, че и двете партии искате нов бюджет. По време на управлението на кабинета "Петков" обаче БСП поиска удължаване на бюджета", припомни Атанасова. По думите й нито една политическа партия няма заявка кой от мандатоносителите ще подкрепи. "Затова сега считаме, лишени от популизма, да можем да постигнем успех по общи политики", заяви още Атанасова.

"Миналата година внесохме законопроект за удължаване на бюджета, но тогава нямаше още последствия от войната в Украйна, както и резултатите от цените на електроенергията", отговори Нинова относно поискания удължен бюджет по времето на кабинета "Петков".

Веднага след срещата, преминалав бон тон, Нинова обвини лидера на ГЕРБ в "популистко говорене". Причината - че от партията му държали на продължаване на сегашния бюджет.

"Вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на Борисов", заяви Нинова.

"От него чухме, че ще преговаря с БСП и ще подкрепи социалния пакет и програма на БСП. Какво се случи на срещата? "Да чакаме редовно правителство, то да си реши какъв бюджет да има, сега да продължим старите мерки", недоволства тя от позицията на ГЕРБ.