"Фалшива новина е, че плажът "Силистар" ще бъде застрояван, това беше политическа заигравка от страна на опозицията", заяви пред "Фокус" кметът на Царево Георги Лапчев.

"Плажът няма да бъде застрояван. Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи - защото той е там на практика, но на документи го няма", обясни Лапчев.

По думите му опозицията отдавна се опитва да създаде конфликт, а реално проблем няма.

След като вчера премиерът Бойко Борисов нареди да бъде спряно решението на местния парламент за строеж в защитената територия край плажа, днес от БСП заявиха, че това е "поредният му опит да се измъкне от неудобните въпроси чии интереси обслужват представителите на ГЕРБ на всички нива във властта - на държавата и хората или на частни бизнес интереси". 

"ГЕРБ изпадна до абсурдната ситуация председателят на ГЕРБ да нарежда на кмета на ГЕРБ да не изпълнява решение на общинските съветници на ГЕРБ", заявиха още социалистите. 

Като последна точка на редовна сесия в Царево вчера общинските съветниците одобриха докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка - бивш свинарник. Според екоорганизации това ще даде зелена светлина за бъдещо строителство. От общината обясниха, че целта им е достъп до плажа, а кметът твърди, че мястото попада в урбанизирана територия и не е част от парк "Странджа".