Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Царево по казуса "Силистар".

Председателят на ГЕРБ възложи на кмета на Царево да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет - Царево.

Кметът на Царево Георги Лапчев ще даде пресконференция за представителите на медиите утре, 25 август 2018 г. , в 9.30 часа, на отбивката към плаж "Силистар".

Общинските съветници в Царево са дали одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар, съобщи "Дневник" като цитира деловодството на съвета.

Предложението на кмета Георги Лапчев е да се изработи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който, според информация на сайта "Бивол", да му позволи да го застрои с вилни сгради.

Това беше последната 24 точка в дневния ред на общинския съвет днес. В съвета влизат 13 съветници, като предложението на Лапчев е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 са от партия ГЕРБ. Трима са гласували против - двама съветници на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

Решението противоречи на Закона за черноморското крайбрежие, защото община Царево все още не е приела Общ устройствен план, като това не позволява одобряването на частични подробни устройствени планове, коментира в четвъртък пред "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Коалицията "За да остане природа в България" обяви, че се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението в съда в най-кратки срокове.

Коалицията напомня, че имотът се намира в природен парк "Странджа", който е и част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г. и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство, пишат природозащитниците.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство, се казва в становището на екокоалицията. Имотите са като новопредвидени в зона Ок - к - 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000", отбелязват природозащитниците.

Друг техен аргумент е, че инвестиционният проект нарушава наредба на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на общ устройствен план.