Проверката на терасата към апартамента на шефа на антикорупционната комисия  Пламен Георгиев не изследва дали има достъп от друго място. Това заяви кметът на община "Слатина" Наталия Стоянова пред Нова телевизия.

Вчера Столичната община започна проверка на терасата на Пламен Георгиев. Районният кмет Наталия Стоянова потвърди, че Георгиев е осигурил достъп и е съдействал на инспекторите.

"Проверява се на място това, което е изградено върху покрива, взимат се размери. Опитваме се да установим датата на строеж. След това се гледат документите, които са при нас и тези, които са предоставени от собственика на имота. На терасата се излиза през жилището на г-н Георгиев. Към момента не сме изследвали дали има достъп от друго място. Това не е обект на проверката. Нашата работа е да установим дали има незаконна постройка, или не", уточни Наталия Стоянова.

Тя допълни, че проверяващите са установили, че терасата е закупена в този вид, т.е. постройките са изградени от предишния собственик или от продавача.

"Ако се докаже, че съоръженията се незаконни, те се премахват за сметка на собственика. Може да потърси и вариант за узаконяване", каза Стоянова. Евентуален акт за нарушение обаче ще бъде съставен на изградилия незаконно постройки - т.е. на предишния собственик, от когото Пламен Георгиев е закупил имота.

Преди дни от общината обявиха, че разполагат с информация още от 2012 г., че на терасата е имало постройки без нужните документи. Предишният собственик на имота обаче не допускал инспекторите до терена, а папката с проверката отлежавала с години.

Пламен Георгиев стана част от скандала "Апартаментгейт", след като се разбра, че притежава тризонет от 156 кв. м с тераса от 186 кв. м, която не е обявил в имуществената си декларация. На терасата има зидана постройка, сауна за 6 човека, душ и барбекю и на нея се излиза от жилището на Георгиев. Самият тризонет е купен под пазарната цена. Георгиев отрече да е собственик на въпросната тераса, твърдейки, че е обща част от сградата. По-късно обаче се разкри, че антикорупционният шеф е ипотекирал спорната тераса, за да изтегли банков кредит. А негов съсед заяви, че никой от живущите в сградата нямал достъп до покрива горе и съответно не можел да го ползват като обща част, защото нямало как да стигнат до там.