Председателите на БСП и "Възраждане" - Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, остро разкритикуваха последните предложения, условия и (евентуално) решения за частично присъединяване на България към Шенген. 

Критиките са насочени най-вече към условието, което Австрия поставя, за предоставяне на убежище на афганистанци и сирийци. 

Към никоя държава не са поставяни изисквания за Шенген, както към България. Изпълнили сме всички условия и заслужаваме всичко - пълноценно включване в Шенген. Без измислени разделяния - по въздух, по вода, но без суша. Това каза Корнелия Нинова, цитирана в съобщение на БСП.

"Вместо това - нищо. Свидетели сме на поредната лъжа на сглобката - били ни допуснали частично. Да, ама не. Никъде не са ни допуснали, защото ни управляват некадърници и предатели на националния интерес", заяви Нинова.

Външната политика е изцяло в ръцете на ГЕРБ. Министърът на външните работа е техен, а председател на парламентарната комисия по външна политика е самият Бойко Борисов, който отново се прави на опозиция сам на себе си, коментира Нинова и пита: "Кой ще поеме отговорност за този провал?"

"Ако е вярно, че са се съгласили на подхвърлени трохи срещу приемане на бежанци от Сирия и Афганистан, това е причина за незабавна оставка на правителството", категорична е председателят на БСП.

Правителството превръща България в огромен бежански лагер, смята Костадин Костадинов, цитиран от БТА по информация на ПП "Възраждане".

"Една новина разтресе българския политически небосклон по празниците - приели са ни в Шенген! Е, засега само по въздушен и воден път, и то чак от март, и то чак след като подпишем договорка за приемане на хиляди нелегални емигранти, и то чак след като увеличим контрола над границите си от чужди полицейски и военни сили", заяви Костадинов.

Председателят на "Възраждане" отбелязва обаче, че "...все още нищо не е подписано". "В замяна на въздушен и воден Шенген сме се съгласили да приемаме обратно нелегални емигранти, които вече са минавали през наша територия на път за Западна Европа, съгласно Дъблинските разпоредби. Иначе казано, страната ни бавно ще се превърне в един огромен лагер за азиатци и африканци, в който ние българите постепенно ще станем малцинство", коментира Костадинов.

Европейският съюз пояснява, че сега действащата система от Дъблин залага на това да се определи една-единствена държава-членка, която да отговаря за обработването на дадена молба за убежище. Процедурата се основава на няколко критерия, в т.ч. критериите за първа държава на влизане. На практика това означава, че само една малка част от държавите членки отговарят за обработването на по-голямата част от молбите за убежище. Миграционната криза изведе на преден план ограниченията на действащата система, която натоварва държавите членки на първа линия, смята ЕС. 

В Регламента от Дъблин се установяват правилата за определяне на държавата членка, компетентна за разглеждането на молба за убежище.

Системата беше първоначално създадена през 1990 г. и после актуализирана през 2003 г. и 2013 г.

Костадинов изтъква, че Дъблинските разпоредби отпадат напролет догодина, а "Съветът и Европарламентът в момента задъхано договарят и приемат правни актове". Дъблинските разпоредби ще бъдат заменени от качествено нова система, т. нар. Пакт за миграцията и убежището, състоящ се от няколко регламента и директиви.

Най общо, с новите разпоредби се определят задължения за лицата, търсещи убежище, да подават молба в първата държава членка на влизане или на законен престой. Възпират се вторичните движения, като се ограничават възможностите за прекратяване или прехвърляне на компетентността между държавите членки и по този начин се намаляват възможностите на кандидата да избере държавата членка, в която да подаде молбата си.

Какво предвиждат австрийските условия

В края на март догодина ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, като на следващ етап се очаква това да стане и за сухоземните, потвърдиха след последно за годината правителствено заседание премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно австрийското вътрешно министерство припомни, че отварянето на Шенгенското европейско морско и въздушно пространство за България и Румъния не представлява пълно присъединяване към Шенгенската зона и не може да се посочи дата за така нареченото пълно присъединяване.

Австрийските условия за т.нар. въздушен Шенген предвиждат разширяване на мисията на "Фронтекс" в България и увеличаване на финансовите средства от ЕК за изграждането на стабилна защита на външните граници. Освен това Виена изисква засилване на контрола по сухопътните граници, както и България и Румъния да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия.