"Възраждане" излезе на протест пред Министерството на отбраната в израз на несъгласие с евентуално включване на страната във войната в Украйна, а по-късно блокира и жълтите павета пред Министерския съвет. Надсловът на протеста е "Не на Войната! Да на здравия разум!"

"Днес ние показахме на един чужд министър, че не е желан у нас", заяви лидерът на формацията Костадин Костадинов по повод посещението на американския секретар по отбраната Лойд Остин. Костадинов нарече Кирил Петков "министър-предателя", а множеството скандираше "убийци" и "предател".

"Българското правителство представлява само и единствено американското посолство, не и българския народ, и затова го е страх от българския народ", каза лидерът на "Възраждане" в подкрепа на тезата си, че посещението на Остин до последно е държано в тайна от българските власти.

Костадинов предупреди "хората, които се издържат от грантове от "Америка за България" и американското посолство", които "ни обясняват, че ние сме страхливци", че "българският народ никога не се е бил в чужди войни". "Нека да дадат личен пример, нека да се запишат в която си искат армия. Нека да отърват България от тях", призова ги Костадинов.

Множеството изпя българския химн, прозвуча и "Многая лета".

Още около 10.30 членове и симпатизанти на партията, както и други граждани, се събраха в градинката пред МО и Народния театър, провокирани от визитата на американския министър на отбраната у нас и опасенията си, че можем да предоставим оръжейни системи на Украйна. 

В момента, в който американската делегация влезе в сградата на МО, множеството започна да скандира "НАТО вън" и да освирква делегацията с възгласи "уууу".

Плътен кордон полицаи ограничаваха протестиращите да се доближат до сградата на МО. Хората бяха изтласкани до противоположния край на градинката, в посока БНБ, далеч от тротоара и улицата. Пред полицаите пък има още един кордон - този път от войници. Алеите бяха опасани с полицейски ленти. 

Скрийншот: Фейсбук

"Ние няма да допуснем чужди господари да се разпореждат с нашите съдби. Американският министър на отбраната не е добре дошъл и ние сме тук да го докажем", заяви пред протестиращите лидерът на формацията Костадин Костадинов, а думите му бяха посрещнати с мощно скандиране "НАТО вън!"

Снимка: Булфото

"Ние уважаваме нашата държава и затова сме тук", заяви пред протестиращите Костадин Костадинов. "Ние сме готови да умрем за България, но не и за чужди държави. Да живее България!", провикна се той.

Снимка: Булфото

На плакатите се четяха надписи "За да има мир, Байдън в Сибир" и "НАТО бодигард на крадците на България и Украйна". Прозвучаха български възрожденски и революционни песни. Хората развяваха, както български флаг, така и руското знаме, но и Самарското знаме, а дори и байряка на Райна Княгиня.

Снимка: Булфото

"Тепърва ще четем подробности какво точно се договарят с министър предателят, но ясно е, че в България ще се разполагат още американски войници. Излиза, че ние сме ги поискали. Иска ли някой от вас чужди войски да влязат?", попита Костадинов. Множеството му отговори с вик "Не".

Снимка: Булфото

Лидерът на "Възраждане" нарече премиера Кирил Петков "министър-предателя".

"Престъпление по НК е и държавната измяна и предателство, а това, което нашият МС прави, е държавна измяна и предателство. Министър-предателят не може да говори от името на България. Ние не искаме чужди войски. Това правителство, което представлява само и единствено американските интереси, трябва да си ходи", призова лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

И се закани, че след това министрите от кабинета трябва да бъдат арестувани и съдени за национална измяна. "Искам да предупредя министър-предателя, че това днес е само началото на възраждането на българската държава, на българската армия и на българската независимост", каза още Костадинов. Протестиращите се провикнаха "Оставка". "Това е процес, в който ние българите си вземаме обратно нашата отвлечена държава", допълни той.

Снимка: Булфото

Преди протеста на брифинг в Министерския съвет след срещата на българския премиер с Лойд Остин стана ясно, че България няма да изпраща военна помощ на Украйна. Според Костадинов обаче от изявленията им е станало ясно, че у нас ще пристигнат още американски войници. Той напомни, че всяко едно решение за предоставяне на военна помощ за Украйна трябва да мине през парламента.

Снимка: БТА